Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La viròloga Margarita del Val

El consell de Margarita del Val a tota la gent que ja s'ha vacunat

La viròloga i immunòloga del CSIC adverteix que la immunització no és immediata

El procés de superació de la pandèmia continua avançant i, després d'un any d'anades i vingudes, sembla que hi ha llum a la fi del túnel. I és que culpa d'això la tenen les vacunes que s'han posat a disposició de la població. Una de les principals especialistes en matèria és Margarita del Val.

La viròloga i immunòloga del CSIC ha volgut advertir a totes aquelles persones vacunades perquè tinguin en compte que el seu resultat no és immediat. Assegura que «la vacuna és recent en algunes persones i la immunitat triga un mes» a 'Trece al día' de COPE.

D'aquesta manera, ha volgut llançar una advertència a aquells ciutadans que ja hagin rebut les dosis pertinents. I és que tots aquells que s'hagin sotmès a tots els passos d'immunització no es troben completament protegits.

Abans de res, en aquesta mena de coses s'ha de premiar la cautela, basant aquesta argumentació en la pressa que tenen algunes comunitats per impulsar l'oci nocturn. Una premissa que va en contra de les directrius estipulades pel Ministeri de Sanitat a les diferents demarcacions territorials.

El conflicte és com sempre de caràcter econòmic. En nom de reflotar una sèrie de sectors que s'han vist molt agreujats per les complicacions derivades de la malaltia.

Sobre aquesta situació augura que «depèn de les condicions en les quals obri l'oci nocturn, serà el moment o no. És molt important que tingui una bona ventilació en interiors».

Una millora de la situació

S'ha referit en concret a eliminar qualsevol indici de mortalitat en els malalts ingressats. Perquè si la majoria de les persones estan protegides per haver-lo tingut, o bé per aquestes immunitzacions, el risc de recaiguda o de contagi durant el mes estipulat segueix sent patent.

També ha aprofitat per referir-se a la Covid i la seva entrada en l'àmbit polític. I és que la conversa s'ha convertit en un estàndard i està en boca de tots. «Hi ha moltes mesures que funcionen i altres que no, però el que està clar és que allò que porta al desastre és la confiança».

Assegura que des de llavors —com ja va passar amb anterioritat—, la majoria de precaucions que s'estaven prenent es van veure sotmeses a la relaxació col·lectiva. A conseqüència d'això, podria arribar una nova onada de contagis.

Les persones ja vacunades

A elles les adverteix que no tot està solucionat i que encara hi ha la possibilitat de recaure. «Tenen la possibilitat d'infectar-se tot i que hi ha força persones vacunades». A més assegura que no està tot guanyat tot.

Aquest fet es basa en l'argument que les noves soques podrien suposar una pedra en el camí del procés d'immunització. Un procés ja s'ha observat en altres països.

«Al Regne Unit la quantitat de persones vacunades és més gran que a Espanya, però no està vacunat el total, de manera que la circulació del virus és la mateixa que abans».

Finalment assenyala als estrats més joves de la població. Ho fa així perquè considera que són els principals protagonistes en la transmissió d'aquesta patologia i reclama la seva responsabilitat.

«El problema no només és el sanitari, sinó la desestabilització de moltes economies i societats i això seguirà. Tot això no interessa als països per molt aïllats que estiguem», declara durant l'entrevista.

Finalment esmenta, pel que fa a la seva vacunació, que «no veig encara clar vacunar els de 20-30 anys, necessito dades. Hauríem de passar ja a la protecció d'altres països i no vacunar massivament als joves».