Vergés reconeix que el coronavirus no es frenarà en només 15 dies

Les mesures volen «reduir de forma contudent» la interacció social

La consellera de Salut, Alba Vergés, amb les mans aixecades, mascareta a la boca i els micròfons davant
Vergés assegura que en 15 dies no es doblegarà la tendència de contagis a Catalunya | cedida

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat en una entrevista aquest marí a 'El matí' de Catalunya Ràdio que les mesures anunciades aquest dimecres pels pròxims 15 dies tenen com a objectiu reduir la interacció social perquè «si no la reduïm de forma contundent, no podem aturar el creixement dels contagis».

No obstant això, sembla que es podrien anunciar noves mesures més restrictives, ja que Vergés ha assenyalat que l'executiu és conscient que «en 15 dies no doblegarem la tendència de contagis» i que per tant, «no descartem res» tot i que «l'estat d'alarma és l'última opció». Tampoc s'han plantejat el toc de queda com s'ha fet a França.

De moment, Vergés admet que l'abordatge de la malaltia es fa de forma més segura actualment, ja que se'n coneix millor l'evolució que a la primavera. Així, s'ha vist que els infants són poc transmissors, i en canvi ara costa que els missatges de conscienciació arribin als joves de 20 a 30 anys perquè «alguns estudien, altres comencen a treballar, tenen vides molt diferents». Per això, el que més la preocupa ara no és la crisi sanitària estrictament, sinó el seu abordatge global, social.

La població se senti «apoderada» per reclamar el compliment de les normes

Vergés ha apostat perquè la població se senti «apoderada» per dir a altres ciutadans, sempre de forma educada, que no estan complint bé les recomanacions de prevenció de la covid-19, com el mal ús de la mascareta o la falta de distància social: «Crec que no ho estàs fent bé, ens estàs posant en risc». La consellera ha dit que mai ha estat partidària de l'anomenada 'policia de balcó', però sí que ha apel·lat a «l'autoresponsabilitat i a la corresponsabilitat». 

La consellera creu que els ciutadans han de tenir eines per gestionar la pandèmia amb responsabilitat, i una d'aquestes eines és poder dir als altres que estan facilitant la propagació del virus.

La consellera també ha agraït al sindicat Metges de Catalunya que aquest dimecres al vespre desconvoqués els dos últims dies de vaga als centres de Primària de l'ICS. «Són els primers que veuen que la situació ens exigeix ser-hi a tothom», ha dit. Així, ha recordat que el 25% de la feina dels CAP està relacionada amb la covid, i que cada positiu activa una gran quantitat de recursos per fer-ne el seguiment i rastreig. Per això, el personal ha de «sobretreballar» per poder atendre les altres malalties o directament les han de deixar d'atendre. «La millor manera per destensar la Primària és disminuir els contagis», ha reblat. En aquest sentit, ha assegurat que és una prioritat de legislatura del Govern enfortir l'atenció primària.

Respecte al fet que el telèfon 061 torni a ser de pagament, Vergés ha dit que es va aconseguir que fos gratuït durant l'estat d'alarma, però ara s'està treballant amb les operadores de telefonia perquè ho torni a ser.


Comentaris

envia el comentari