Imatge de gent passejant per la Rambla decorada per Nadal

Els consells clau dels experts per passar un bon Nadal tot i la Covid-19

Convé no abaixar la guàrdia en una època plena de reunions socials i trobades familiars

Cadascú es mentalitza a la seva manera que aquest Nadal serà molt diferent de l'anterior. En plena segona ona de contagis per Covid-19, és convenient no abaixar la guàrdia i seguir els consells dels experts. No obstant això, no són pocs els que prediuen que la societat canviarà d'hàbits al desembre i alerten sobre un possible repunt en el nombre de contagis. Per a prevenir això últim, els experts ofereixen una sèrie de consells que poden resultar útils.

Serà dimecres que ve quan el Ministeri de Sanitat, mitjançant el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries dirigit per Fernando Simón, exposi les mesures concretes del govern per a la campanya de Nadal. Com avançava Simón, és necessari comprendre que enguany serà molt diferent, i que el prioritari és frenar l'expansió del virus.

Nadal és sinònim de festes familiars, aglomeracions, llargues celebracions i desplaçaments, una sèrie de factors que poden posar en risc la salut de la població en plena crisi de la Covid-19. A aquests factors li hem de sumar els estudiants que tornen a casa, les persones que tornen a la seva residència habitual o actes com la cavalcada de Reis.

No obstant això, controlar tots aquests aspectes poden suposar un impacte emocional per a qualsevol, sobretot per a aquells que viuen aquestes dates amb molta intensitat. Per aquest motiu, els experts recomanen una sèrie de pautes per a mantenir un bon estat d'ànim malgrat les circumstàncies.

Adaptar-se al canvi

Tan aviat com ens adonem que aquest Nadal serà diferent, molt millor. Convé pensar que, si ens portem bé en aquestes dates, respectant les mesures de seguretat i sense reunions que excedeixin el nombre permès de persones (sis en la majoria de casos), abans podrem sortir d'aquesta crisi sanitària. Cal adaptar-se al canvi i ser exemple per a la resta de familiars i, especialment, per als més petits.

Aprendre dels més petits

Precisament els nens són un bon exemple. Ells s'adapten al canvi amb facilitat, accepten les noves circumstàncies i viuen Nadal amb -gairebé- la mateixa il·lusió. És cert que potser no podran veure a alguns familiars de la seva mateixa edat, però els més petits de la família tenen una resiliència per a aquesta mena de situacions que podem imitar.

Alternatives tecnològiques

Si volem que més membres de la família siguin presents en el sopar de Nadal o Nit de cap d'any, sempre podem recórrer a videotrucades. Existeixen un munt d'aplicacions que poden fer que ens sentim més pròxims. Es tracta d'assegurar les celebracions del demà fent el correcte avui.

Evitar aglomeracions

Per descomptat, cal evitar aglomeracions per a prevenir contagis, per la qual cosa convé fer les compres de Nadal per Internet i sense esperar a l'últim moment. En aquest sentit, es mantindrà el control d'aforaments en comerços, mercats nadalencs i altres activitats que es realitzin en l'àmbit municipal com els tradicionals mercats ambulants.

D'altra banda, hi ha una sèrie d'actes que no es duran a terme i les cavalcades, que podrien realitzar-se en entorns segurs lliures d'aglomeracions. Quant a la Nit de cap d'any, es recomana dividir les trobades familiars en grups reduïts. El mateix succeeix amb les celebracions d'empresa.  

Per a finalitzar, convé ressaltar –una vegada més- que en unes dates tan assenyalades, plenes de reunions socials i retrobaments, abaixar la guàrdia pot ser molt perjudicial per a la salut pública.

Molts es pregunten com seran les mesures específiques per a la campanya de Nadal. Cada comunitat autònoma anunciarà en els pròxims dies un pla estratègic que pot variar lleugerament d'un territori a un altre. D'altra banda, el Ministeri de Sanitat anunciarà aquest dimecres una sèrie de mesures concretes que convé respectar. D'aquesta manera, assegurarem un Nadal molt més agradable per a l'any que ve.