Consells de seguretat per gaudir del bany i de l鈥檈stiu

脡s important respectar les normes de seguretat a les platges i a les piscines, anar amb compte amb el sol i mantenir-se hidratats
Respecteu les banderes de la platja per tal d'evitar accidents  | Cedida
 

 

Segons dades de la Real Federaci贸 Espanyola de Salvament i de Socorrisme, l鈥檃ny passat van morir un total de 372 persones ofegades des de l鈥1 de gener fins al 31 de desembre de 2018. D鈥檃questes 372 persones, 211 van morir entre el juny i el setembre de 2018, 茅s a dir, en temporada de bany. D鈥檃ltra banda, tamb茅 cal destacar que les hores quan es produeixen m茅s ofegaments s贸n entre les 12.00 hores i les 14.00 hores i entre les 16.00 hores i les 18.00 hores. Pel que fa a Catalunya, un total de 41 persones van morir ofegades.

 

Segons dades de l鈥橭MS, els ofegaments s贸n una de les 10 primeres causes de mort en infants i joves de totes les regions, 茅s per aix貌 que ara, que ja ha arribat la calor, extremem les precaucions, respectem les normes i vigilem cada vegada que anem a la platja, a la piscina, al riu a un pant脿 o a un estany. Des de la Generalitat de Catalunya, informen sobre les precaucions que hem de prendre i ens donen una s猫rie de consells per tal de garantir la nostra seguretat a l鈥檃igua.

 

Consells per gaudir de l'aigua al llarg de l'estiu

Primer de tot, hem de tenir especial cura amb els infants, des de la Generalitat adverteixen que 茅s important que aprenguin a nedar al m茅s aviat possible i que, per molt que en s脿piguen, han de portar posat algun dispositiu que els ajudi a flotar i a mantenir-se a la superf铆cie de l鈥檃igua. A banda, tamb茅 茅s important que sempre hi hagi un adult o una persona responsable al seu costat mentre es banyin o juguin a prop de l鈥檃igua.

 

Els infants han d'aprendre a nedar al m茅s aviat possible  | CatalunyaDiari.cat
 

 

Pel que fa a la resta d'usuaris, la Generalitat recorda que 茅s millor no entrar a l鈥檃igua de cop, sin贸 que ho hem de fer gradualment, sobretot si l'aigua est脿 freda, si hem estat molta estona al sol o si hem fet un esfor莽 f铆sic intens. 脡s aconsellable remullar primer les extremitats i despr茅s entrar a poc a poc a l鈥檃igua. Per evitar talls de digesti贸, respecteu les dues hores de digesti贸 despr茅s de menjar i si us trobeu malament i sou dins de l鈥檃igua, sortiu-ne r脿pidament. Tamb茅 茅s aconsellable no consumir begudes alcoh貌liques abans de ficar-nos a l鈥檃igua.

 

Finalment, si veieu a una persona amb problemes o en perill dins de l鈥檃igua demaneu ajuda, no us llenceu mai a l鈥檃igua a rescatar a ning煤 si no teniu coneixements en rescat aqu脿tic. En cas d鈥檈merg猫ncia, aviseu al personal de seguretat o truqueu al 112.

 

Seguretat a les platges

Un dels aspectes m茅s importants i m茅s b脿sics per garantir la nostra seguretat a les platges 茅s respectar les banderes que onegen a les diferents platges, com sempre, la bandera verda indica que el bany est脿 perm猫s, la bandera groga indica que ens podem banyar per貌 amb precauci贸 i la bandera vermella vol dir que el bany est脿 totalment prohibit. Al visor de Protecci贸 Civil podem consultar, en directe, quina bandera hi ha a cada platja catalana. 

 

 

Tamb茅 hem d'anar amb compte amb els corrents del mar, 茅s per aix貌 que cal evitar les zones de corrents, ja que, podeu ser arrossegats sense que us n鈥檃doneu i, en dies de vent, procureu no utilitzar matalassos inflables ni flotadors perqu猫 el corrent se鈥檒s pot emportar f脿cilment. En cas de tempesta, s'ha de sortir sempre de l鈥檃igua. Si us agrada nedar, intenteu fer-ho paral路lelament a la costa i no mar endins, i si no sabeu nedar, no us allunyeu de la costa i procureu que l鈥檃igua no us cobreixi m茅s amunt de la cintura. No us tireu de cap si no sabeu del cert quina profunditat t茅 aquella zona o si hi ha roques o no.

 

A les piscines tamb茅 hem de vigilar

Una de les alternatives a les platges per refrescar-nos s贸n les piscines, espais m茅s petits i controlats per貌 on tamb茅 hem de vigilar. Per aix貌 i per tal d鈥檈vitar possibles accidents, tamb茅 hem d鈥檃nar amb compte a l鈥檋ora de banyar-nos a la piscina i, sobretot, vigilar als infants. En aquest context, eviteu que els infants i els adolescents juguin a donar-se empentes a la vora de la piscina, a saltar l'un per sobre de l'altre, a enfonsar-se, a tirar-se en cadena pels tobogans, etc., i feu que respectin les normes de seguretat de les instal路lacions.

 

Una altra manera de prevenir accidents 茅s instal路lar una tanca protectora al voltant de la piscina, de manera que els infants no puguin accedir-hi sense anar acompanyats d'una persona adulta. Pel que fa als tobogans i trampolins, busqueu els senyals i informeu-vos de les normes de seguretat i 煤s de trampolins, tobogans o palanques. Eviteu realitzar accions perilloses com c贸rrer pels voltants de la piscina, donar-se empentes, baixar junts pel tobogan, etc. D'altra banda, tamb茅 茅s important con猫ixer la fond脿ria de les diferents zones de la piscina.

 

Respecteu les normes i feu cas de les indicacions dels socorristes  | CatalunyaDiari.cat
 

 

Aneu amb compte amb el sol!

Quan arriba l鈥檈stiu a tots ens agrada prendre el sol per estar ben bronzejats, per貌 hem d鈥檃nar amb compte i ser conscients dels perills que aix貌 comporta, aix铆 doncs, hem d鈥evitar estar massa estona al sol per tal de prevenir les insolacions, podeu utilitzar para-sols, gorres, samarretes, ulleres de sol, etc. Extremeu les precaucions entre les hores de m茅s sol 鈥攄'11.00 hores a 16.00 hores鈥. No oblideu posar-vos sempre protecci贸 solar, a poder ser superior a 20, sobretot si teniu la pell sensible. Apliqueu-vos-la en quantitat una estona abans de l鈥檈xposici贸 i peri貌dicament despr茅s de banyar-vos o si se sua molt.

 

Tamb茅 茅s important que us mantingueu hidratats per evitar deshidratacions, aix铆 doncs, beveu aigua freq眉entment i no prengueu gaires begudes alcoh貌liques. Tingueu especial cura dels infants i de la gent gran, han de beure l铆quids per estar hidratats. Els nens menors de 6 mesos han d鈥檈star a l鈥檕mbra i amb roba que els protegeixi de la radiaci贸 solar.

 

脡s important posar-nos protecci贸 si prenem el sol | Cedida