Segons dades de la Real Federació Espanyola de Salvament i de Socorrisme, l’any passat van morir un total de 372 persones ofegadesdes de l’1 de gener fins al 31 de desembre de 2018. D’aquestes 372 persones, 211 van morir entre el juny i el setembre de 2018, és a dir, en temporada de bany. D’altra banda, també cal destacar que les hores quan es produeixen més ofegaments són entre les 12.00 hores i les 14.00 hores i entre les 16.00 hores i les 18.00 hores. Pel que fa a Catalunya, un total de 41 persones van morir ofegades.
Segons dades de l’OMS, els ofegaments són una de les 10 primeres causes de mort en infants i joves de totes les regions, és per això que ara, que ja ha arribat la calor, extremem les precaucions, respectem les normes i vigilem cada vegada que anem a la platja, a la piscina, al riu a un pantà o a un estany. Des de la Generalitat de Catalunya, informen sobre les precaucions que hem de prendre i ens donen una sèrie de consells per tal de garantir la nostra seguretat a l’aigua.
Consells per gaudir de l'aigua al llarg de l'estiu
Primer de tot, hem de tenir especial cura amb els infants, des de la Generalitat adverteixen que és important que aprenguin a nedar al més aviat possible i que, per molt que en sàpiguen, han de portar posat algun dispositiu que els ajudi a flotar i a mantenir-se a la superfície de l’aigua. A banda, també és important que sempre hi hagi un adult o una persona responsable al seu costat mentre es banyin o juguin a prop de l’aigua.
Pel que fa a la resta d'usuaris, la Generalitat recorda que és millor no entrar a l’aigua de cop, sinó que ho hem de fer gradualment, sobretot si l'aigua està freda, si hem estat molta estona al sol o si hem fet un esforç físic intens. És aconsellable remullar primer les extremitats i després entrar a poc a poc a l’aigua. Per evitar talls de digestió, respecteu les dues hores de digestió després de menjar i si us trobeu malament i sou dins de l’aigua, sortiu-ne ràpidament. També és aconsellable no consumir begudes alcohòliques abans de ficar-nos a l’aigua.
Finalment, si veieu a una persona amb problemes o en perill dins de l’aigua demaneu ajuda, no us llenceu mai a l’aigua a rescatar a ningú si no teniu coneixements en rescat aquàtic. En cas d’emergència, aviseu al personal de seguretat o truqueu al 112.
Seguretat a les platges
Un dels aspectes més importants i més bàsics per garantir la nostra seguretat a les platges és respectar les banderes que onegen a les diferents platges, com sempre, la bandera verda indica que el bany està permès, la bandera groga indica que ens podem banyar però amb precaució i la bandera vermella vol dir que el bany està totalment prohibit. Al visor de Protecció Civil podem consultar, en directe, quina bandera hi ha a cada platja catalana.
També hem d'anar amb compte amb els corrents del mar, és per això que cal evitar les zones de corrents, ja que, podeu ser arrossegats sense que us n’adoneu i, en dies de vent, procureu no utilitzar matalassos inflables ni flotadors perquè el corrent se’ls pot emportar fàcilment. En cas de tempesta, s'ha de sortir sempre de l’aigua. Si us agrada nedar, intenteu fer-ho paral·lelament a la costa i no mar endins, i si no sabeu nedar, no us allunyeu de la costa i procureu que l’aigua no us cobreixi més amunt de la cintura. No us tireu de cap si no sabeu del cert quina profunditat té aquella zona o si hi ha roques o no.
A les piscines també hem de vigilar
Una de les alternatives a les platges per refrescar-nos són les piscines, espais més petits i controlats però on també hem de vigilar. Per això i per tal d’evitar possibles accidents, també hem d’anar amb compte a l’hora de banyar-nos a la piscina i, sobretot, vigilar als infants. En aquest context, eviteu que els infants i els adolescents juguin a donar-se empentes a la vora de la piscina, a saltar l'un per sobre de l'altre, a enfonsar-se, a tirar-se en cadena pels tobogans, etc., i feu que respectin les normes de seguretat de les instal·lacions.
Una altra manera de prevenir accidents és instal·lar una tanca protectora al voltant de la piscina, de manera que els infants no puguin accedir-hi sense anar acompanyats d'una persona adulta. Pel que fa als tobogans i trampolins, busqueu els senyals i informeu-vos de les normes de seguretat i ús de trampolins, tobogans o palanques. Eviteu realitzar accions perilloses com córrer pels voltants de la piscina, donar-se empentes, baixar junts pel tobogan, etc. D'altra banda, també és important conèixer la fondària de les diferents zones de la piscina.
Aneu amb compte amb el sol!
Quan arriba l’estiu a tots ens agrada prendre el sol per estar ben bronzejats, però hem d’anar amb compte i ser conscients dels perills que això comporta, així doncs, hem d’evitar estar massa estona al sol per tal de prevenir les insolacions, podeu utilitzar para-sols, gorres, samarretes, ulleres de sol, etc. Extremeu les precaucions entre les hores de més sol —d'11.00 hores a 16.00 hores—. No oblideu posar-vos sempre protecció solar, a poder ser superior a 20, sobretot si teniu la pell sensible. Apliqueu-vos-la en quantitat una estona abans de l’exposició i periòdicament després de banyar-vos o si se sua molt.
També és important que us mantingueu hidratats per evitar deshidratacions, així doncs, beveu aigua freqüentment i no prengueu gaires begudes alcohòliques. Tingueu especial cura dels infants i de la gent gran, han de beure líquids per estar hidratats. Els nens menors de 6 mesos han d’estar a l’ombra i amb roba que els protegeixi de la radiació solar.