Diverses mascaretes esteses

Consells per utilitzar la mascareta sota la pluja i què passa si es mulla

Les mascaretes mullades podrien suposar un major risc d'infecció segons els experts

Durant els últims mesos, la mascareta s'ha convertit en un complement imprescindible en el nostre dia a dia i sembla que ho seguirà sent durant un llarg període de temps. És obligatori utilitzar-la si surts al carrer i és sancionable si no la portes.

No obstant això, no tots els tipus de mascareta són vàlides i fins i tot hi ha algunes que poden suposar-te una sanció econòmica. Per aquest motiu, cal tenir molta cura a l'hora de comprar-les, ja que no totes estan homologades i tampoc tenen el mateix efecte protector que les que sí que ho estan.

Ara bé, una de les grans preocupacions dels ciutadans és l'ús de les mascaretes sota la pluja. Tal com ha explicat Maria Cruz Minguillón, de l'Institut Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) a 'Maldita Ciencia', «el material de les mascaretes canvia les seves propietats quan es mulla i la seva capacitat de filtració es pot veure afectada. Per això és important que no es mullin».

«Els fabricants diuen que llencis la mascareta quan estigui bruta o mullada, així doncs no asseguren que els materials mantinguin l'eficàcia de filtració quan es mullen. La tendència aquesta tardor serà mascareta i paraigües», afegeix, d'altra banda, Víctor Jiménez Cid, catedràtic del departament de Microbiologia i Parasitologia a la Universitat Complutense de Madrid i membre de la Societat Espanyola de Microbiologia.

Què hem de fer si es mulla la mascareta?

Pepe Alcamí, viròleg de l'Institut de Salut Carlos III, també ha afirmat que aquests equips no protegeixen si es mullen i que fins i tot podrien incrementar el risc d'infecció d'altres malalties. «Si una mascareta es mulla per la nostra suor, respiració o saliva s'ha de llençar perquè es poden reproduir molts bacteris, i no és gens higiènic».

«En canvi, si es mulla per la pluja, la podem assecar i reutilitzar-la. Si una mascareta es mulla, deixa de filtrar adequadament, tant les quirúrgiques com les de tela». Per tant, si l'equip de protecció es mulla, caldrà canviar-lo com més aviat millor.

«Hauria de llançar-se, o rentar-se en cas que sigui apta. De fet, els fabricants et diuen que quan una mascareta es mulla, o simplement s'humiteja, ha de canviar-se immediatament, encara que no hagin complert les hores d'ús, perquè la capacitat de filtració es veu deteriorada», ha explicat Carlota Martín Maestro, farmacèutica de la Farmàcia Alameda, a 'Uppers'.

Com evitar que es mulli?

A més, ha advertit que «no serveix qualsevol tècnica» per evitar que la pluja filtri fins a la mascareta. «El més lògic és portar un paraigua, però mai hem de tapar-la amb les nostres mans». Segons Pepe Alcamí, per protegir-nos del virus en un dia de plujós, «una alternativa és portar, a més de la mascareta, un protector tipus pantalla de plàstic dels que et poses com un barret: seria el 'paraigües' de la mascareta».

Si no es disposa d'aquest equip de protecció, en el cas d'utilitzar mascaretes reutilitzables en dies de pluja, caldrà portar diversos recanvis guardats en fundes protectores, rentar la que s'ha mullat i deixar-la assecar adequadament abans de tornar a utilitzar-la. Si es fan servir les d'un sol ús, caldrà canviar la humida o mullada per una de nova.