Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Consens català per substituir els peatges per una tarifa plana temporal

«Volem una Catalunya lliure de peatges amb un model que respongui a la més rabiosa modernitat» ha dit el conseller Damià Calvet

Un model de vinyeta podria substituir els peatges d'autopistes i autovies catalanes | Cedida

 

El grup de treball sobre la gestió i el finançament del sistema de vies d’altes prestacions ha arribat a un consens sobre un model de vinyeta que substitueixi  els peatges d’autopistes i autovies catalanes. El consens ha de tenir dues etapes, una primera, amb l'establiment d'una tarifa plana temporal que donaria pas a un sistema més complex de pagament per distància, i una segona que és l’acord que aquest model sigui el mateix per totes les autopistes de l'Estat, amb la proposta que es faci una prova pilot del sistema a Catalunya.

No hi ha concrecions de preu ni calendari 

Sobre la taula no hi ha concrecions de preu ni de calendari d'implementació de l'Eurovinyeta, aspectes que depenen del govern de l'Estat. Per a detallar el camí a seguir, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha demanat al ministeri de Foment que es constitueix «un grup de treball bilateral».

«Volem una Catalunya lliure de peatges amb un model que respongui a la més rabiosa modernitat», ha dit Calvet en una roda de premsa després de l'última reunió del grup de treball. El grup ha comptat amb el sector del transport de mercaderies i de passatgers, el Consell Assessor d'Infraestructures, de l'Ajuntament de Barcelona, de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i, per primera vegada del Ministeri de Foment.

Precisament,  Calvet ha incidit en la necessitat de reunir-se amb govern de l'Estat per avançar en les «etapes» d'implementació de la 'tarifa plana', ja que es volen presentar les conclusions del grup de treball a la Comissió Europea.

En aquests sis mesos, el grup ha traçat «els principis inspiradors» del nou sistema basat en la vinyeta que «ha de ser compatible amb una transició cap a un futur pagament per distància» i amb «peatges urbans o de congestió». Un dels punts d'acord és que el sistema ha de ser integral a la xarxa d'autopistes espanyola i s'ha d'implementar el més aviat millor.  Per això, han proposat que es provi primer a Catalunya si no hi ha consens a l'Estat.

Alguns països Europeus ja usen aquest model

Com a models de la primera ‘tarifa plana’, s'han fixat amb països com Alemanya que disposa d'una tarifa anual pels vehicles matriculats al país i una altra pels que estan de pas. «La tarifa plana és fàcil d'implementar», ha argumentat Calvet. Pel que fa al segon model, més sofisticat, es podria basar en els dispositius automàtics de pagament com el Teletac i podria comptar amb inspeccions via càmeres. En cap cas, però, aquests dos sistemes conviurien: «no pot ser que hi hagi dobles imposicions», assegura el conseller de Territori.

És necessari que la desaparició dels peatges i barreres ha d'eliminar els greuges territorials actuals pel que fa a les diferències d'accés a les vies d'altes prestacions i d'estàndards de qualitat i assignarà recursos econòmics alliberats per l'autofinançament del sistema a la promoció del transport públic de viatgers, de modes de transport més sostenibles i d'ambientalització de flotes.

La vinyeta, en definitiva, és una proposta que sorgeix d’una directiva europea que diu «qui usa, paga, i qui contamina, paga».   Els diners, que s preveu que seran uns 1.000 milions d’euros en deu anys, es destinarien al manteniment i la millora de la xarxa ferroviària, al transport públic i a la descarbonització de les flotes.

També et pot interessar...