Les restriccions sentencien el comerç català: el grup que ha anuncat pèrdues del 30%

L'associació Comertia presenta un informe que destaca un gran descens de les vendes

Interior d'un comerç amb clientes
Interior d'un comerç amb clients | Pixabay

L'associació de botiguers Comertia, que agrupa diverses empreses familiars, ha presentat un informe que posa en relleu la mala situació que viuen alguns sectors econòmics. En l'informe en qüestió, es destaca l'aproximadament 30% de pèrdues que han patit aquest gener respecte al mateix mes de l'any anterior. Aquest fet, segons apunta l'associació d'empresaris, es deu a la prolongació de les restriccions «discriminatòries» per part del Govern. En total, ja són onze mesos de vendes negatives, sent el gener el quart pitjor registre des de l'inici de la pandèmia.

L'únic sector que se salva és el de l'alimentació bàsica, que ha augmentat les vendes en un 12,5%. La resta, han disminuït un 33,8% en conjunt, sent la restauració el sector més afectat amb un descens de les vendes del 57,8%, seguit del de la cultura i oci (57,2%). Altres sectors que han patit una davallada important són els de l'alimentació no bàsica (38,2%), la moda (35,5%), els complements (22,7%) i els equipaments per a la llar (10,2%). En resum, un 18% de les empreses ha tingut augment de vendes respecte al mateix mes de l'any anterior, un 2% les ha mantingut i un 80% les ha disminuït.

ERTO massiu

El descens de les vendes i la situació en general també han provocat un augment dels treballadors en ERTO. Fins a un 61% de les empreses tenen una part de la plantilla en aquesta situació. A més, un 34% hi tenen més de la meitat dels treballadors, un 10% entre un terç i la meitat de la plantilla i un 7% entre el 10 i el 30% del personal. En línies generals, tot i que el 55% de les empreses han pogut mantenir el lloc de feina als seus treballadors, un 40% l'ha reduït i un 33% té previst fer-ho al febrer.

Les vendes per internet, a l'alça

Una altra situació que ha provocat la pandèmia és que els negocis s'han vist abocats a potenciar la venda de productes per internet. Exceptuant els sectors de l'oci i la cultura i altres com benzineres i serveis -que tenen un format més presencial- la resta d'empreses han vist augmentar les vendres digitals en un 108,2% de mitjana. Aquest serà una de les línies que volen potenciar les empreses de Comertia de cara a aquest 2021, buscant així noves oportunitats de negoci o serveis.

Sense esperances en les eleccions

D'altra banda, els empresaris no confien que les eleccions de Catalunya ajudin a millorar la gestió econòmica, social i sanitària. Segons un estudi de Comertia entre els seus associats, el 59% manifesta no tenir cap confiança en els polítics, mentre un 24% confia que prenguin nota del resultat de les eleccions per fer millor la seva feina. Un 12% s'absté de respondre i un 5% creu que el resultat de les eleccions reforçarà els ànims.


Comentaris

envia el comentari