La soca britànica ja suposa el 13% dels nous casos de Covid-19 al Baix Llobregat

S'ha detectat un increment després que fa cinc setmanes suposava un 4% dels casos totals registrats

Imatge d'arxiu d'una persona manipulant tubs de mostres en un laboratori
Els investigadors han determinat que un 13% dels nous casos positius de coronavirus pertanyen a la soca britànica. | Pixabay

La variant britànica de la Covid-19, la VOC-2020/01, suposa el 13% de tots els casos de coronavirus registrats a l'Àrea Metropolitana Sud de Barcelona. La dada es desprèn del cribratge de la variant que es duu a terme des de finals de desembre des del Servei de Microbiologia del Laboratori Clínic Territorial Metropolitana Sud (LCTMS) de l’Institut Català de la Salut (ICS), ubicat a l'Hospital Universitari de Bellvitge.

El seguiment que s'ha realitzat mostra que des de fa cinc setmanes s'ha incrementat el volum total de casos, passant del 4% la setmana del 28 de desembre al 3 de gener al 13% la compresa entre els dies 25 i 31 de gener. Principalment es registren casos a la ciutat de l'Hospitalet de Llobregat, així com en una quinzena de localitats de la comarca del Baix Llobregat.

Tendència en creixement en aquesta àrea

Poc després que es comuniqués la primera alerta internacional sobre l'alta transmissibilitat de la nova variant del virus, el passat mes de desembre, el Servei de Microbiologia de l'Àrea Metropolitana Sud de l'ICS va posar en marxa un cribratge per monitorar la seva presència en aquest entorn. Les dades obtingudes mostren una tendència de continu creixement en aquesta àrea geogràfica.

Aquest servei ha fet l'anàlisi de més de 500.000 PCRs de SARS-CoV-2 des de l’inici de la pandèmia. Actualment, porta a terme entre 25.000 i 30.000 PCRs setmanals, que inclouen les determinacions per als cribratges a residències de gent gran, escoles i institucions sanitàries del territori.

A més, el servei recupera diàriament una mostra aleatòria d'entre el 10% i el 25% de les PCRs positives per identificar la variant britànica. La identificació es fa inicialment mitjançant un tipus de PCR que permet detectar l'absència d’un gen que no es troba a la variant britànica. Fins al 31 de gener s'han fet un total de 1.412 determinacions mitjançant aquesta tècnica.


Comentaris

envia el comentari