Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una infermera omple una xeringa amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer-BioNTEch en una residència a Xipre

El ministeri de Sanitat només permetrà vacunar els majors de 80 anys amb les vacunes Pfizer i Moderna

Demà es decidirà si la vacuna d'AstraZeneca s'administrarà a persones de 65 a 80 anys

Una infermera omple una xeringa amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer-BioNTEch en una residència a Xipre
Una infermera omple una xeringa amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer-BioNTEch en una residència a Xipre | Comissió Europea

Tot i que les vacunes seran l'arma més eficient que tindrem contra la Covid-19, la seva distribució està portant més d'un maldecap a les diferents administracions. Un d'aquests maldecaps és la decisió que s'ha de prendre respecte a quin sector de la població podrà rebre els vaccins d'AstraZeneca, que no s'ha provat en majors de 55 anys.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha informat aquest dimecres que la Comissió de Salut Pública ha ajornat fins demà dijous la decisió de fixar quins sectors d'edat podran rebre aquesta vacuna. Tot i això, sí que s'ha fet públic que, per ara, només es permetrà que els majors de 80 anys rebin les vacunes basades en ARNm, és a dir, les de Pfizer i Moderna, deixant de banda la d'AstraZeneca. «L'acord que ha adoptat la Comissió de Salut Pública és que s'administri les vacunes ARN missatger als majors de 80 anys», informava Darias. 

Demà dijous, coneixerem la decisió d'administrar o no la vacuna d'AstraZeneca a persones d'entre 65 i 80 anys. En aquest sentit, Fernando Simón apuntava dilluns que «és molt possible» que es recomani només per a grups més joves perquè, de moment, encara es desconeix els efectes que pot tenir entre la gent gran. 

El problema amb AstraZeneca és, com detalla la ministra, que «amb la informació que tenim, els assajos clínics no s'han realitzat en persones majors de 55 anys. Per tant, com que no tenim evidències dels efectes secundaris i eficàcia de la vacuna en aquests grups, el més normal és que es recomani aquesta vacuna als més joves, que sí que han format part dels assajos». D'aquesta manera, Darias troba lògic que «davant la falta d'alguna informació, s'opti per la prudència.

L'exemple d'Alemanya

Amb relació al vaccí d'AstraZeneca, els experts en vacunació d'Alemanya que assessoren el govern alemany ja van posar sobre la taula la possibilitat de no vacunar als majors de 65 anys per una «insuficient» evidència científica. «La vacuna d'AstraZeneca, a diferència dels vaccins ARNm, només s'han d'oferir a persones de 18 a 64 anys» afirmaven.

A Espanya es podria optar pel mateix camí, seguint l'exemple alemany. «Tot i que encara és molt preliminar, és molt possible que la Unió Europea tendeixi a recomanar el mateix que s'ha recomanat a Alemanya», teoritzava aquesta setmana Fernando Simón.

Vacunar els joves?

Una de les preguntes que ha rebut Darias a la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) és la possibilitat de vacunar els joves i altres col·lectius com a grups prioritaris. La ministra de Sanitat, però, s'ha limitat a dir que aquesta qüestió es tractarà al Grup de Treball Tècnic de Vacunació de la Covid-19 del ministeri i, posteriorment, a la Comissió de Salut Pública. «Haurem d'esperar quin és el criteri que adopten i seguirem amb el nostre pla de vacunació consensuat i compartit», ha assegurat.