Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Vista de la planta solar flotant de Puegoulen, al sud-est francès

Construeixen la planta solar flotant més gran d’Europa a França

L’estació elèctrica s’estrenarà aquest setembre i proporcionarà 17 MW mitjançant 45.000 plaques solars, que podria abastir les cases de fins a 10.000 persones

Vista de la planta solar flotant de Puegoulen, al sud-est francès
Vista de la planta solar flotant de Puegoulen, al sud-est francès | TV3

 

Enfront de la costa francesa i belga, flotant sobre l’oceà atlàntic, s’aixequen els aerogeneradors flotants més alts i potents d’Europa, una obra pionera a escala mundial que es va inaugurar l’octubre passat i consolidava a França com un país capdavanter en les energies renovables. Ara és el torn fer el mateix amb l'energia fotovoltaica, volen aprofitar l’extensió d’aigua d’un embassament per instal·lar una planta solar flotant i estudiar com funciona.

A la regió de la Provença-Alps-Costa Blava, en un pantà començarà a funcionar a partir de setembre la planta solar més gran d’Europa. Aquesta obra produirà energia elèctrica renovable per a unes 10.000 persones, una potència de 17 megawatts. On s’està construint aquest projecte no hi viu tanta gent, donaria llum al doble de la població que viu a Puegoulen. D’aquesta manera, la central pot produir més energia de la que la població consumeix, enviant aquest excedent a la resta de francesos.

Una gran taca de panells solars flotant a l’aigua

El projecte de la central elèctrica preveu instal·lar més de 45.000 plaques solars sobre uns flotadors, clavats al fons del pantà, a una profunditat de 10 metres, i totalment connectats entre ells i amb la xarxa elèctrica. Són unes 17 hectàrees de vidre fotovoltaic molt car. Però la inversió val la pena perquè  evitarà alliberar contaminació de les centrals convencionals a l’atmosfera equivalent a 1.096 tones de CO2.

Aquest tipus de planta solar guanya rendiment i produeix energia amb menys cost gràcies a l’aigua de l’entorn. El motiu és que fa servir aquest recurs natural abundant al lloc per refredar les plaques, i això dispara el rendiment entre un 5 i un 10% en comparació amb les estacions solars terrestres.

Segons els seus dissenyadors, si s’utilitzessin  tots els pantans i llacs artificials francesos per construir plantes d’aquestes característiques, es produiria tanta energia com per il·luminar uns 3 milions de cases. Convindria que aquest progrés tecnològic i sostenible arribés també a Catalunya.

També et pot interessar: