La consulta per a la creació de la comarca del Baix Montseny avança

Cinc municipis del Vallès Oriental i un de la Selva ja han aprovat una moció instant el Govern a iniciar els preparatius per a la consulta

Pla obert general del poble de Sant Celoni amb teulades nevades i el Montseny al fons
Sant Celoni és la capital i el municipi més poblat del Baix Montseny. | ACN

Fins a cinc ajuntaments del Vallès Oriental s'han sumat a la petició d'iniciar els tràmits per ta de realitzar una consulta sobre la creació de la comarca del Baix Montseny. Segons explicava 'El 9 Nou' aquesta setmana, els consistoris de Sant Antoni de Vilamajor i Sant Celoni han estat els darrers a aprovar la moció promoguda pel grup de treball 'Manifest Baix Montseny', que ja havia rebut l'adhesió dels consells plenaris de Montseny, Llinars i Fogars de Montclús.

La moció insta el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública a iniciar els tràmits per tal de tirar endavant un consulta per crear la comarca del Baix Montseny, tal com es va fer al Moianès i al Lluçanès. El traductor i poeta Pau Gener, un dels impulsors del Manifest, ha explicat al citat mitjà que «és important aprovar aquesta moció, ja que és el pas previ per engegar el procés per fer la consulta».

Ara com ara, cinc municipis del Baix Montseny vallesà han aprovat la moció, així com Breda a la Selva. Segons explica Gener, «la segona tongada per aprovar el text començarà al setembre». Entre els plens que han confirmat que es votarà la moció hi ha el de Santa Maria de Palautordera i Sant Pere de Vilamajor. En aquest sentit, el grup de treball preveu que les votacions tirin endavant.

Una comarca natural que es reivindica des de fa anys

El Baix Montseny és una comarca natural que ja actua com a subcomarca i que inclou municipis del Vallès Oriental i la Selva. La capital i municipi més poblat és Sant Celoni i la reivindicació d'una comarca pròpia ve des de fa anys, tot i que ha tornat a agafar volada durant l'estat d'alarma, quan els municipis del territori van avançar les fases de desconfinament a diferent velocitat, donada l'actual divisió administrativa.

Fins que arribi l'aprovació d'aquesta nova realitat territorial, el passat mes de febrer es va constituir la Comunitat de Municipis del Baix Montseny. L'ens té 14 municipis adherits, que són Arbúcies, Breda, Campins, Fogars de Montclús, Gualba, Llinars del Vallès, Montseny, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra. 

L'objectiu d'aquest ens és la coordinació i col·laboració intermunicipal i el desenvolupament del Pla Estratègic per al Desenvolupament i l’Ocupació del Baix Montseny, una nova eina que els municipis del Baix Montseny van crear durant el 2019.


Comentaris

envia el comentari