Tres infermeres en l'UCI de l'Hospital Isabel Zendal de Madrid.

«Tots ens contagiarem de coronavirus diverses vegades»

Margarita del Val prediu que «tots ens contagiarem de coronavirus» tard o d'hora

La viròloga Margarita del Val ha estat aquest dijous a El programa d'Ana Rosa per donar explicacions de les últimes novetats sobre la pandèmia. Amb 150 casos per cada 100.000 habitants, sembla que la pandèmia del coronavirus està parcialment controlada.

I és que, segons l'experta del CSIC, el que està controlada és «aquesta onada d'estiu. Però en qualsevol cas és una cosa cíclica», ha sentenciat fa unes hores a Telecinco.

A més, avisa que «quan comenci la tardor pujaran els casos, perquè ens començarem a recloure en interiors que no estaran ben ventilats». Per això, és aconsellable «una ventilació contínua i creuada» com es fa en els centres escolars.

En aquests moments, prop del 80% de la població ja està vacunada i tots ens fem la mateixa pregunta. Hi haurà una sisena onada? L'experta viròloga té una resposta per a aquesta qüestió i afirma que «amb molts casos o potser amb menys casos, perquè hi haurà moltes persones asimptomàtiques. Però l'important, ho definirem com onada, o no, depenent de la mortalitat que hi hagi», sosté.

Avança que pot haver-hi menys defuncions, ja que «a l'onada petita de primavera va haver-hi menor mortalitat per cada cas. A la d'estiu menys i a la de tardor esperem que menys».

Així mateix, Margarita del Val explica que s'ha començat la inoculació de la tercera dosi en trasplantats. I això és així «perquè hi ha una evidència que poques persones, o massa poques, no responen a la vacuna. No són capaços de trobar una resposta immunitària».

«El coronavirus es quedarà amb nosaltres i ens infectarà a tots»

Així mateix, les persones que viuen a les residències hauran d'esperar per a la tercera dosi. «Depenen de l'alta exposició que tinguin. La taxa de mortalitat comparada amb la incidència que han tingut, potser ha sigut el tram de situació més complicat de tots els que ja estem vacunats», exposa Margarita del Val.

Per si no n'hi hagués prou, la viròloga del CSIC diu que «s'han de veure les dades, perquè són persones en què la malaltia va lentament». Després hi ha aquelles persones que estan retardant la vacunació i Margarita apunta que «a les primeres persones que perjudiquen quan no s'estan vacunant és a ells mateixos».

Margarita del Val incideix que «el risc personal què no està vacunat és igual d'alt que fa any o any i mig». A més, demana a la gent que es vacuni perquè «aquest virus es quedarà amb nosaltres. Ens infectarà a tots, abans o després, i diverses vegades».

El que ningú ha dit sobre la vacunació

D'altra banda, un altre dels portaveus mediàtics en temes relacionats amb la COVID-19, César Carballo, ha parlat alt i clar sobre la vacunació. L'urgenciòlog gallec ha posat damunt de la taula quin és el problema real de les noves variants del coronavirus.

«El problema és que les noves variants són variants. Ja s'han enfrontat a la vacuna i probablement tenen més escapament vacunal», assegurava aquest dijous a Madrid Directo.

«Tots els laboratoris estan treballant en noves vacunes, efectivament. La qüestió és contra quines variants s'empraran aquestes vacunes, sobre aquesta que surti, sobre altres que hagin sortit», explicava el doctor.

A més, Carballo va assegurar que «l'interessant seria primer tenir un antiviral molt específic, un tractament específic contra el virus. Això seria una cosa molt interessant i finalment tenir una vacuna esterilitzant que per fi aconsegueixi acabar amb el virus. Una cosa que aquestes vacunes de moment no poden fer», afirmava l'expert.