Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un sanitari atenent un pacient de covid-19

Crit d'alarma a Espanya: «Se n'han detectat desenes de casos»

Primers contagis de la nova variant del coronavirus, molt més contagiosa i resistent contra les vacunes

El mes de setembre començava amb totes les alarmes engegades per una nova variant del coronavirus, mu. Des de l'inici de la pandèmia, altres mutacions han anat deixant original als últims llocs.

A Espanya va arribar la britànica; més tard, la sud-africana i la brasilera, i ara ens trobem amb la delta, procedent de l'Índia. Aquesta última, molt més contagiosa, ha arribat a ser la predominant en moltes comunitats del nostre país i ha liderat la cinquena onada de la covid.

No obstant això, ara una nova preocupació mortifica els epidemiòlegs. Quan encara estem lluitant contra l'última mutació, n'arriba una de nova que ha fet saltar les alarmes. Encara hi ha pocs casos registrats, però els experts asseguren que la variant mu ja és a Espanya.

Detectats els primers casos de la variant mu a Espanya

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha sigut l'encarregada de batejar aquesta nova mutació de la covid-19, i ho ha fet sota la denominació mu. L'origen d'aquesta variant se situa a Colòmbia i a poc a poc s'ha anat estenent per altres països de Llatinoamèrica, així com als Estats Units.

Els experts de l'OMS i d'Europa, que en segueixen l'evolució, l'han qualificat de «variant d'interès», ja que cada vegada té més incidència. La preocupació augmenta entre els epidemiòlegs, que romanen atents a les últimes informacions.

Pel que fa al nostre país, ja s'ha detectat en desenes de contagis, i des de Sanitat es mostren prudents. No ha estat així als Estats Units, on la consideren una «amenaça immediata».

L'informe sobre la situació epidemiològica del Ministeri de Sanitat, que recull els resultats de mostres estudiades en els últims mesos, és clar. Hi ha casos de contagis de variant britànica i delta, però també de la variant mu.

Segons l'escrit oficial, mu presenta «mutacions compatibles amb augment de la transmissibilitat i escapament a la resposta immune». És a dir, és molt més contagiosa que les anteriors i podria resistir les vacunes.

Les vacunes actuals protegeixen davant la variant mu?

Si la variant delta va posar en escac les vacunes contra el coronavirus baixant l'efectivitat d'algunes d'aquestes, la variant mu fa un pas més enllà. Els experts asseguren que és molt més contagiosa que les seves predecessores, tot i que encara no hi ha gaire informació al respecte.

Es creu que aquesta nova mutació podria ser capaç d'evadir les vacunes actuals. No obstant això, sense tenir resultats concloents, els investigadors opinen que una tercera dosi sí que seria «molt eficaç» davant de les noves soques.

Tot i que les autoritats sanitàries nord-americanes mostren una gran preocupació davant l'avanç de mu, l'epidemiòleg Anthony Fauci apel·la a la calma. I és que, de moment, els contagis per aquesta nova variant representen menys de l'1% a nivell internacional.

La situació a Colòmbia és molt més preocupant, ja que allà la variant mu podria ser la causant del 39% dels contagis.

L'origen de mu

Fins ara, les mutacions de la covid-19 s'han identificat mitjançant el país d'origen. No obstant això, l'OMS va decidir canviar la manera de denominar les noves variants amb la idea d'evitar l'estigmatització dels països a què fan referència.

Així mateix, es va decidir utilitzar l'alfabet grec per anomenar les diferents mutacions que es puguin arribar a originar. Actualment circulen quatre variants del coronavirus: alfa, beta, gamma i delta.

Seguint aquest ordre, ara ha arribat mu, detectada per primer cop a Colòmbia. La presència d'aquesta nova variant ja és un fet a l'Amèrica de Sud i a Europa i també als Estats Units. Encara no hi ha dades sobre com es comporta, però els experts la segueixen molt de prop.

L'objectiu és quantificar-ne els casos com més aviat millor per tal d'aplicar els protocols de seguretat necessaris per a controlar-ne l'expansió.