Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un home, vacunat a Barcelona el 24/03/2021.

Per què els vacunats i els que han passat la covid segueixen contagiant-se?: El motiu

El ritme de vacunació a Espanya és dels millors d'Europa, però no ha pogut frenar la sisena onada

Quan ja es veia llum al final del túnel i es creia que el coronavirus encarava la recta final, la sisena onada arriba per desmuntar tots els plans.

El repunt de contagis d'aquestes últimes setmanes va costa amunt i sense frens. La consolidació de la variant Delta i l'arribada d'Òmicron ha obligat el govern espanyol a prendre mesures per Nadal.

La incidència acumulada (IA) a Espanya registrada a l'últim informe és de 511 casos per cada 100.000 habitants, dades que preocupen les autoritats sanitàries.

Les vacunes serveixen?

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va anunciar que demà es reunirà amb els presidents de les comunitats autònomes per estudiar mesures de prevenció de contagis de coronavirus.

L'aplicació imminent de noves restriccions ha indignat gran part de la població i amb motius. Fa només dues setmanes, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) felicitava Espanya pel bon ritme de vacunació.

Hans Kluge, el director regional de l'OMS, va felicitar Carolina Darias per l'èxit de la vacunació que hi ha al nostre país. Va al·legar que la gestió de la pandèmia a Espanya és «un exemple per a tots».

A Espanya, el 89,7 % de la població diana compta amb la pauta completa. Així doncs, més de 37 milions d'espanyols tenen dues dosis administrades i el 91,7 % compta amb una sola dosi, segons les darreres dades del Ministeri de Sanitat.

Però l'extensió de l'ús del passaport COVID-19 i el bon ritme de vacunació no han pogut frenar aquest últim repunt de contagis. Així, amb les dades a la mà, el gran dubte que sorgeix entre la població espanyola és si les vacunes serveixen.

Una infermera preparant una vacuna del coronavirus
Les vacunes per si soles no poden frenar els contagis de la variant Òmicron. | GTRES

Malgrat l'augment de contagis d'aquestes últimes setmanes, les vacunes continuen fent la seva funció. Un estudi publicat per 'The Lancet' ha conclòs que el risc de contagi era menor en persones completament vacunades que en persones sense inocular. Tanmateix, tant la probabilitat de transmissió del virus com la d'infecció asimptomàtica als dos grups és similar.

Per a aquesta anàlisi, els experts es van basar en la influència de la variant Delta tant en vacunats com en no vacunats.

Una altra de les conclusions que deriven de l'estudi és que la vacunació redueix el risc d'infecció i accelera la reducció de la càrrega viral. Així doncs, les vacunes segueixen funcionant malgrat l'augment de contagis.

Un sanitari mentre realitza una prova PCR a una ciutadana.
Les vacunes ajuden a prevenir contagis nous, però no els eviten. | GTRES

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (CDC) ja va advertir que les vacunes no són un element suficient per frenar l'avenç de la nova variant Òmicron. «Cal adoptar mesures fortes per reduir la transmissió i alleujar la sanitat pública», va assenyalar l'organisme.

Espanya segueix apostant per la vacunació

Dimecres passat, Espanya va donar el tret de sortida a la vacunació dels infants menors de 12 anys i a les dosis de reforç en alguns grups de població. Sanitat va informar que s'han inoculat més de 10 milions de dosis de reforç contra la COVID-19.

Tot i que el nombre de dosis, probablement, vagi en augment amb els dies, sembla que caldrà inocular aquesta tercera dosi de reforç per a tota la població.

S'esperen noves restriccions

Si alguna cosa ha quedat clara és que la vacunació no és suficient per frenar la sisena onada al nostre país. El president del govern, Pedro Sánchez, es reunirà demà en una nova Conferència de Presidents per estudiar mesures compartides a tot el país.

Després de més de dos anys d'aplicació i aixecament de restriccions, l'esgotament de la població es nota. El coronavirus és el malson que mai no arriba al final.