Set de cada deu contagis a Espanya tenen el mateix patró i és culpa nostra

Així ho assenyalen els epidemiòlegs

Una professional sanitària vestida amb un equip de protecció contra el coronavirus
Set de cada deu contagis a Espanya tenen el mateix patró i és culpa nostra | CatalunyaDiari

El coronavirus continua fent estralls al nostre país. Bona mostra d'això, és que les xifres de nous contagis i morts, ofertes per informes del Ministeri de Sanitat, resulten realment alarmants.

Aquesta situació suposa que s'estudiï a fons el que està succeint i sembla que els epidemiòlegs, segons exposa el diari 'ABC', han arribat a una conclusió. Pel que sembla, 7 de cada 10 contagis a Espanya compleixen un mateix patró. Patró que indica que aquests són culpa dels ciutadans en gran manera. I és que els contagis són conseqüència de la intensa vida social que tenim.

Les dades esclaridores

En concret, la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) ha indicat que el 70% dels contagis tenen lloc pels nombrosos contactes que cada ciutadà posseeix. En concret, pels contactes que ha tingut des que es va acabar el confinament fins ara.

Una dada aquesta, referida en concret a la població compresa entre els 15 i els 59 anys, que ve a deixar patent que els centres de treball són un focus de contagi. No obstant això, on els experts posen més la seva mirada és en bars i en restaurants. I és que creuen que en aquests establiments d'hostaleria els espanyols relaxen les mesures de seguretat que han de complir.

Precisament perquè aquesta interacció social ve a ser la gran responsable de l'augment constant dels contagis, hi ha experts que aposten per prendre mesures dràstiques.

Així, per exemple, Francisco Caamaño (catedràtic de Salut Pública i Medicina Preventiva) ha indicat a 'ABC' que «tancar bars i restaurants és fonamental. La vida social, tal com l'entén bona part de la població, està constituint un risc significatiu».

Aquesta opinió, que és compartida per molts altres epidemiòlegs, és precisament la que ha portat a Catalunya a actuar. Així, durant quinze dies, s'ha establert des de la Generalitat el tancament de bars i restaurants, que només podran funcionar per a oferir servei de menjar a domicili. Això sense passar per alt que també ha imposat altres obligacions com el tancament de sales de joc, casinos o bingos.

El sector de l'hostaleria ràpidament s'ha manifestat en contra d'aquesta mesura catalana i ha decidit posar la situació en mans de la justícia. No obstant això, en altres comunitats autònomes també s'estan plantejant el fet d'apostar per aquesta, encara que Madrid continua estant en contra d'ella.

I és que els experts en matèria sanitària i epidemiològica, en concret, consideren que la situació és greu i cal actuar com més aviat millor. Cal fer-ho per a evitar que l'onada de contagis d'estiu coincideixi amb la de tardor i es desbordi la crisi.


Comentaris

envia el comentari