YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Els contagis de coronavirus han pujat un 400% en un mes a Espanya

La 'nova normalitat' ha portat també un augment dels contagis

Diverses persones amb mascareta passegen pels carrers de Viveiro, a Lugo
Augmenten un 400% els contagis de coronavirus des de l'estat d'alarma | EFE

El primer mes de la 'nova normalitat' a tot Espanya s'ha traduït en un augment considerable dels contagis per coronavirus a tot el país. A principis del mes de maig, la bona evolució de la pandèmia va fer que el govern espanyol establís un sistema de fases sota el qual tot el territori acabaria en la denominada 'nova normalitat'.

Aquesta última fase va arribar a tot el país el 21 de juny, quan va vèncer l'última pròrroga de l'estat d'alarma que feia més de tres mesos que estava vigent per l'emergència sanitària. Aquests dies coincideixen amb l'època d'incidència més baixa del coronavirus a tot el país, i des de llavors, els casos han tornat a augmentar fins a situar-se en xifres similars a les de començaments del mes de maig.

200 brots fan que la corba torni a pujar

Concretament, des del final de l'estat d'alarma s'han contagiat a Espanya 18.564 persones, amb dades fins al 20 de juliol. Això significa que el nombre de contagis setmanals han augmentat un 400%, en gran part a conseqüència dels més de 200 brots que hi ha actius en aquests moments. Catalunya i l'Aragó, de moment, mostren les dades més preocupants. 

Dels més de 18.000 contagis durant aquest mes, 1.154 han necessitat ser hospitalitzats, 93 d'ells en Unitats de Cures Intensives (UCI), i 99 persones han mort a causa de la malaltia. Segueixen sent xifres molt per sota del moment àlgid de la pandèmia, entre finals de març i començaments d'abril, però la corba que va costar tant d'aplanar i fer baixar, ha tornat a pujar. 

La setmana prèvia a la finalització de l'estat d'alarma es van detectar a Espanya 1.668 casos de Covid-19. Un mes després, els casos detectats en l'última setmana han estat 8.297, segons les últimes dades facilitades per Sanitat. Un augment del 397%. 

Les autoritats sanitàries han repetit en nombroses ocasions que l'augment de casos estava previst, així com els diferents brots que s'han produït arreu del país. No obstant això, les dades preocupen. 

La llibertat a la mobilitat ha fet que els contagis hagin augmentat pràcticament a tot el país, amb focus molt importants a Catalunya, Aragó, el País Basc, Galícia o Andalusia, entre d'altres. Les noves normes sanitàries, com l'ús de mascareta —obligatòria també al carrer en les últimes dues setmanes—, les distàncies de seguretat i la limitació d'aforaments no han sigut suficients. 

El perfil del malalt ha canviat: Ara es contagien els joves

La bona notícia —o la menys dolenta— sobre els nous contagis és que el perfil dels malalts ha canviat en els últims mesos. Segons un informe de l'Institut Carles III de Madrid, entre el març i el maig, l'edat mitjana dels pacients de coronavirus era de 60 anys, mentre que entre el maig i el juliol aquesta xifra ha baixat fins als 48 anys

A més, el grup d'edat on es produeixen més contagis actualment és entre els joves d'entre 18 i 29 anys, quan entre el març i l'abril van ser els majors de 80 anys els més afectats, especialment perquè la pandèmia va irrompre amb molta força a les residències de gent gran.

Aquest fet va provocar també que la mortalitat es disparés, mentre que ara el 70% dels casos detectats, segons Sanitat, són asimptomàtics o tenen símptomes lleus i no necessiten hospitalització. 

En total, des de l'inici de la pandèmia, a Espanya s'han contagiat ja 264.836 persones amb el coronavirus. D'aquestes, 126.025 van necessitar ser hospitalitzades, 11.730 a l'UCI, i 28.422 persones han mort per la malaltia.

A més, els estudis de seroprevalença realitzats pel Ministeri de Sanitat han demostrat que, en realitat, uns 2 milions de persones ja tenen immunitat davant la malaltia, o l'han desenvolupat en algun moment, i per tant han estat en contacte amb la Covid-19. Representen aproximadament un 5% de la població total del país.


Comentaris

envia el comentari