La Processó de les Tres Gràcies de Reus ja té el seu conte infantil. Conxi Baraut n'és l'autora, tant de les il·lustracions com del text, i la Reial Congregació de la Puríssima Sang l'ha editat. El projecte, que es va començar a treballar la tardor del 2018, finalment ha vist la llum amb la vista posada en la possible celebració alternativa a Sant Jordi aquest mateix mes de juliol.
La idea neix de la Congregació i, en concret, del seu clavari, Francesc Pardo. «La vinculació de la família de la Conxi amb la Sang és evident, i fa molts anys que ens coneixem; sabent els treballs que havia fet ella vinculats al Seguici Festiu, quan vaig entrar de clavari vaig pensar que, per donar a conèixer entre els més petits una tradició molt nostra, podríem editar un petit conte vinculat a algun element de la processó».
La Processó de les Tres Gràcies, en onomatopeies
«Està explicat amb onomatopeies, amb els sons que sents quan ets a la processó», explica Conxi Baraut. «Hi surten tots els elements de la processó, com el Sant Crist o els nens que canten a la coral, però els protagonistes són els armats, el llibre es basa molt en els sons que fan ells».
La seva implicació en la Setmana Santa reusenca li va servir per tenir clar quin aspecte volia abordar. «El Francesc em va proposar fer el conte, i jo he sortit a totes les processons i ho he viscut molt, però la que sempre m'ha agradat més és la de les Tres Gràcies, i sempre és més fàcil ser més creatiu amb el que a un li agrada».
El clavari, Francesc Pardo, recorda que «li vam dir que fos creativa i fes el que cregués que podia agradar més a la canalla i, després d'un procés creatiu llarg, hem tingut aquest resultat, i li vull agrair moltíssim perquè ens ha regalat la seva feina a la Congregació».
Tant la Congregació de la Sang com Conxi Baraut es plantegen aquest conte infantil com una eina de difusió de les Tres Gràcies en concret, però també de la Setmana Santa en general. «Els Armats m'agraden moltíssim, tota la feina que fan en aquella processó, els nens que canten i que ho fan molt bé, és molt bonic i és una processó molt emocionant, i seria bonic que molta gent que no ho coneix, molts nens que no ho coneixen, puguin gaudir d'aquesta processó».
El seu procés creatiu comença a mà, amb les il·lustracions que després passa a ordinador. «Segurament algú més professional ho fa directament a l'ordinador i és més fàcil, però a mi m'agrada dibuixar a mà, és com em sento a gust», admet. El cas és que el llibre «es va acabar per poder-lo treure aquesta Setmana Santa i ha passat el que ha passat».
Finalment ja es pot distribuir, amb la vista posada en la festa del llibre prevista per aquest 23 de juliol en substitució de la de Sant Jordi. A més també coincideix, aquesta setmana, amb la recuperació de la campana del temple, que tornarà a sonar després de quinze anys de silenci. Ho farà durant la festa de la Puríssima Sang, aquest diumenge dia 5 de juliol, a un quart de dotze del matí.