Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un operari del servei de neteja viària de Reus desinfecta una illa de contenidors, alguns dels quals són plens

Reus incorporarà contenidors intel·ligents i bonificacions per motivar el reciclatge

L'Ajuntament ha presentat un projecte a Europa que es podria resoldre a finals d'any

Reus vol fer un pas endavant cap a la recollida selectiva els pròxims anys. El govern local ha anunciat aquest dilluns que s'han presentat als fons FEDER per incorporar lectors de targetes identificadores i contenidors intel·ligents que serviran per registrar quin reciclatge fa cada casa reusenca.

Segons ha detallat el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, es tracta d'un projecte amb 2.282.075,46 euros de pressupost que, si Europa l'aprova, n'assumirà el 50%. Comptarà amb un sistema d'identificació d'usuaris als contenidors de rebuig i orgànic a través de targetes personals. El sistema, que ja funciona a alguns municipis de la regió, ha donat bons resultats fins ara.

Bonificacions fiscals si es recicla bé

Rubio ha explicat que confien tenir l'aprovació del projecte cap a finals d'any i, a partir d'aleshores, l'Ajuntament de Reus tindrà dos anys per desenvolupar-lo. «Volem començar mica en mica i fer algunes proves puntuals», ha aclarit. A la pràctica, cada reusenc tindrà una targeta personal que permetrà obrir els contenidors del rebuig i de l'orgànic.

Quan el projecte estigui en marxa, aquests «contenidors intel·ligents» només es podran obrir amb les targetes  i, per tant, quedarà registrat amb quina freqüència els fa servir cada ciutadà, i si els fa servir tots dos o només el del rebuig. La hipòtesi amb la qual es treballa és que, si se separa l'orgànica, és molt més fàcil i previsible que la resta de deixalles també es classifiquin.

De fet, el programa compta també amb una bonificació en la taxa de la brossa per a les famílies que reciclin de manera adequada. «El sistema preveu, i es considera prioritari, que hi hagi una línia de bonificació per a qui més i millor recicli», afegeix Daniel Rubio.

El centre de Reus, sense contenidors fixes

Una altra part del projecte presentat, i que també es contempla a la nova licitació del contracte de la brossa, és el canvi de contenidors del centre de la ciutat. Rubio ha explicat que «del tomb de ravals cap endins quedaran suprimides i substituïdes per les noves mini deixalleries mòbils, bateries de contenidors on hi ha totes les fraccions».

Es tracta d'un equipament mòbil que es podrà col·locar durant unes hores concretes del dia per anar-lo traslladant o per retirar-lo, i que permet, segons destaca el govern local, «fer arribar les illes de contenidors de totes les fraccions en aquells indrets de la ciutat que per la configuració del seu espai urbà no és possible instal·lar-hi les bateries de contenidors». La primera prova d'aquesta nova modalitat, si l'Ajuntament aconsegueix el finançament dels fons FEDER, serà del tomb de raval endins.

Daniel Rubio durant la roda de premsa
Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient de Reus | TarragonaDigital

Treballar per assolir les demandes d'Europa

La Unió Europea estableix quins són els índexs de reciclatge que s'han de complir els pròxims anys i que, segons ha exposat el regidor de Medi Ambient de Reus, «són molt més exigents» que els que actualment registra la ciutat. Europa marca que l'any 2025 es recicli un 55% dels residus, un 60% l'any 2030 i un 65% l'any 2035.

«La línia que porta la ciutadania de Reus és ascendent, cada vegada més tenim present el medi ambient i la millora del nostre entorn», valora Rubio. Amb tot, la xifra dels primers quatre mesos de 2020 és del 23,46%, dada que suposa una millora respecte a les que es van registrar al llarg de tot el 2019 i de tot el 2018.

L'any passat es va tancar amb un índex del 22,04%, mentre que el 2018 va fer-ho amb un 20,28%. El regidor destaca que l'increment d'enguany és d'1,42 punts percentuals respecte a l'any passat. «És la línia que ens fa ser optimistes; dins de la licitació del nou contracte de la neteja de la ciutat ens havíem marcat com a objectiu que la recollida marqués un increment del 2% anual», subratlla.

Assegura, també, que «queda molt de camí per recórrer», i que iniciatives com la de contractar educadors ambientals volen incrementar aquestes xifres. En aquesta en concret, es preveu recuperar l'activitat dels educadors a peu de carrer quan l'estat d'alarma ho permeti.

Per fraccions, el reciclatge dels envasos és l'àmbit que més ha millorat, incrementant un 26,23% el seu índex de recollida selectiva. La Unió Europea marca que l'any 2025 se'n recicli un 65% i que l'any 2030 sigui un 70%. El vidre també ha millorat, un 15,96%, igual que el paper i cartró amb un 7,18% i la matèria orgànica amb un 6,25%. L'única fracció que ha empitjorat és la del rebuig, que cau un 1,26%.