Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una imatge de fons de l'Agència Tributària i una altra d'una noia que celebra amb un ordinador i una altra imatge de diversos bitllets d'euro

Els contribuents que es poden oblidar de fer la Declaració de la Renda aquest any

Hisenda ha canviat sensiblement el límit exempt que beneficia milions de contribuents al nostre país

Aquest any, moltes persones han de prendre nota d'una excepció fiscal a què es poden acollir per a la seva satisfacció. A poc més de dos mesos per arrencar la campanya de la Renda 2024, ja coneixem quins contribuents no estan obligats a presentar la declaració de la Renda.

Els supòsits en què no hauràs de presentar la declaració de la Renda

Hem d'observar que la legislació és clara quant als casos exempts de declarar. I un primer grup de contribuents que s'estalviaran realitzar aquesta enutjosa gestió són aquells que no superin els 22.000 € de rendiments íntegres de treball. Això sí, serà així quan parlem d'un únic pagador.

Els que tinguin dos pagadors i percebin rendiments íntegres de la feina per sota de 15.000 euros també s'evitaran passar per aquest mal tràngol de retre comptes. Recordem que aquest límit per quedar exempt de fer la Renda ha pujat de 14.000 a 15.000 euros.

A més, els que tinguin dos pagadors i percebin rendes de més de 15.000 euros també poden quedar exempts de presentar la renda. Serà sempre que dels pagadors secundaris no se n'hagi rebut durant tot l'any més de 1.500 euros.

D'altra banda, els contribuents que guanyin més de 15.000 € anuals de rendiments professionals d'un pagador podran quedar exempts de fer la Declaració de la Renda en diversos casos. Per exemple, si reben pensions o mensualitats del cònjuge, obtenen rendiments subjectes a una retenció concreta o si perceben ingressos d'un pagador no subjecte a retenció.

Contribuents exempts de presentar la Declaració de la Renda


INGRESSOS ANUALS

NÚM. DE PAGADORS

Menys de 22.000 euros

1

+ de 15.000 euros (pagador principal) i + de 1.500 euros del 2n o resta de pagadors

2 o més

- de 15 000 € entre tots els pagadors

2 o més

Aquestes xifres de mínima exempció, en concepte de rendiments del treball, es fixen cada any en els pressupostos generals de l'Estat, basats en l'article 96 de la Llei de l'IRPF. Aquest any, segueix la quantitat fixada en els pressupostos de l'any passat, i tant el Govern com l'oposició ja han posat sobre la taula que els agradaria modificar-la després de la pujada de l'SMI de l'1 de gener passat.

Per si no n'hi hagués prou, també hi ha contribuents que no hauran de passar per la lupa d'Hisenda sobre l'exercici corresponent a l'any 2023. Ens referim a aquells amb rendiments íntegres de capital mobiliari i guanys patrimonials, subjectes a retenció o ingrés a compte. No hauran de fer la declaració si no sobrepassen els 1.600 € en total.