Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'un metge amb una altra de diversos bitllets de 100 euros en un sobre i una altra d'un cartell de la Seguretat Social

El motiu pel qual més treballadors es demanen la baixa laboral a Espanya

En els darrers anys, les baixes laborals estan estretament relacionades amb una malaltia coneguda per tothom

Són nombroses les causes per les quals els espanyols demanen la baixa laboral, i sobre aquest tema ha incidit la Societat Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental (SEPSM). Una dada que dona aquesta associació és que vivim en un país on un 20% de la població patirà un trastorn a la seva vida i un 5% serà greu.

Ens referim a trastorns bipolars, esquizofrènia o depressions de caràcter greu. Uns trastorns relacionats amb la salut mental que han crescut exponencialment aquests darrers anys, i cada vegada són més freqüents les baixes laborals per depressió. 

La depressió, la principal causa de baixa laboral permanent a Espanya

La baixa per depressió o ansietat haurà de ser reconeguda per un especialista. Així mateix, el professional sanitari haurà d'emprendre el comunicat mèdic a la Seguretat Social després de reconèixer la incapacitat.

Amb tot, el metge exposarà la data en què arrenca el període de recuperació i el seu seguiment, diferenciant-se així:

  • Si es diagnostica un trastorn per causes personals, es concedirà la baixa per contingències comunes
  • Si és per ansietat professional, es fixarà per raons professionals que estaran a la nòmina

Quant de temps pots estar de baixa per depressió

Aquell treballador que es vulgui prendre una llicència per problemes de contingència comuna haurà de complir una cotització de 180 dies en els cinc anys previs. Si bé per motius professionals no serà requerit.

Sobre la durada de la baixa, el temps límit serà de 365 dies prorrogables. Això sí, has de saber que l'Institut Nacional de la Seguretat Social permet autoritzar una pròrroga de 180 dies més si fos necessari.

Sens dubte, la depressió no és una malaltia menor i la incidència a Europa de les malalties mentals és entre un 15 i un 18%. Mentrestant, al nostre país és del 29% i més augmentat en el gènere femení.

Cal ressenyar que l'ansietat, la depressió i els trastorns de la conducta alimentària, a més dels problemes de son, van augmentar notablement durant la pandèmia. I ho van fer especialment entre la població infantil i juvenil.

"Hi ha cada cop més demanda i menys recursos"

El president de la Societat Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental, Manuel Martín, va posar de manifest que "es necessiten més psiquiatres a Espanya". Només cal veure la mitjana europea de 18 per cada 100.000 habitants davant de l'espanyola de 12 per cada 100.000. Aquestes dades, revelades per l'OCDE, deixen en molt mal lloc el nostre país.

Aquest doctor apuntava una mica delicat fa uns dies en un taller per a periodistes realitzat per la Fundació Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental al costat de la SEPSM. I és que “hi ha cada vegada més demanda i menys recursos. La situació és complicada i ve de lluny”.

A més, en aquest fòrum, el doctor Martín va posar el focus en la disparitat del repartiment dels recursos segons la comunitat de què parlem. Les que millor estan treballant en aquest aspecte són Catalunya i el País Basc i al costat negatiu hi ha la Comunitat Valenciana o Extremadura, entre d'altres.