Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d´una oficina amb diversos treballadors i una altra imatge d´un home en primer pla amb un portàtil i amb gest d´aprovació

El nou permís laboral que poden demanar els treballadors espanyols el 2024

Si vols seguir desenvolupant-te professionalment, pren nota del nou permís a què et pots acollir i al qual tens dret

Molts treballadors del nostre país desconeixen alguns permisos retribuïts als quals es poden acollir per absentar-se del seu lloc de treball de manera justificada. Per descomptat, parlem d'uns permisos en què no perdran ni un euro del salari que perceben.

Avui ens centrem en un dels permisos que està regulat per l'article 23.3 de l'Estatut dels Treballadors, com és el permís de formació. Estem parlant d'una llicència que ajuda que els interessats a sol·licitar-ho puguin continuar desenvolupant-se professionalment.

El permís laboral de fins a 100 hores per créixer professionalment a Espanya

Aquest permís de formació arriba fins a les 20 hores anuals i es pot sol·licitar per a un període màxim de cinc anys. Per això, el total d'hores màximes permeses per a aquest permís és de 100 en un lustre.

Hores gaudibles pels treballadors en el permís de formació

ANYS
HORES

1

20

5

100 (acumulables)

Cal tenir en compte que aquest tipus de permís retribuït és vàlid sempre que la formació coincideixi amb l'horari laboral habitual del treballador. Això no queda aplicat a la formació que l'empresa ha d'impartir per disposició legal, encara que sigui fora de l'horari laboral.

Requisits per demanar el nou permís de formació el 2024

Aquests són els requisits que han de complir rigorosament els empleats si volen acollir-se a aquestes 20 hores anuals de permís de formació:

  • Més d'un any d'antiguitat a l'empresa
  • Formació relacionada amb el lloc o l'activitat de la vostra empresa
  • Formació no obligatòria per l'empresa per una disposició legal

Complint aquests requisits, l'empresa no pot negar el dret al treballador a abandonar el lloc per dur a terme una activitat formativa. Així doncs, el treballador podria reclamar a l'empresa si no li permetés fer-ho.

Tot i això, l'Estatut dels Treballadors no fixa el temps d'antelació amb què han d'avisar els empleats per gaudir del permís de formació. Només si el conveni no exposa de manera concreta com s'han de gaudir les hores, el treballador i l'empresari s'han de posar d'acord.

Altres permisos regulats per l'Estatut són poder acudir a exàmens (sense retribució, llevat que ho especifiqui el conveni), triar torn de treball o teletreballar. I també adaptar la jornada de treball per assistir a cursos de formació professional.