Aconsegueixen convertir el CO₂ en combustible líquid pur reutilitzable

Un grup de científics ha assolit aquesta fita històrica a nivell mediambiental que podria reduir dràsticament la contaminació en un futur

Gran pas a nivell mediambiental per reduir dràsticament la contaminació els propers anys. Un grup de científics de la Universitat de Rice ha aconseguit convertir el diòxid de carboni  (CO₂),  un dels principals gasos d’efecte hivernacle, en un combustible líquid pur reutilitzable a través d’un electrolitzador que utilitza electricitat renovable.

Segons s’explica a la revista científica ‘Nature Energy’, l’enginyer químic i biomolecular del laboratori d’aquest centre universitari, Haotian Wang, ha desenvolupat un reactor catalític que utilitza el CO₂ com a matèria primera i, fins ara, ha aconseguit crear un 42% d’energia emmagatzemada en àcid fòrmic com a combustible líquid pur.

El CO₂ que s’emet de forma constant és reutilitzable, cosa que fa que aquest gran avenç científic obri la porta a reduir de forma clara la contaminació, ja que, si tot plegat té èxit, els gasos d’efecte hivernacle que emetem podrien deixar de perjudicar l’aire i serien reutilitzats. 

L’ús d’una nova fórmula química més eficient ha permès la creació d’aquest nou dispositiu, ja que tècniques utilitzades fins ara per reduir el CO₂ requereixen, per exemple, l’ús de moltes sals, que al final del procés s’han d’eliminar de l’aigua creada, havent d’utilitzar molta energia que contamina i comporta grans despeses.

La contaminació de les indústries és una de les principals causants del forat de la capa d'ozó | Arxiu

 

Objectiu: produir a gran escala el dispositiu

Amb el reactor actual, el laboratori va generar àcid fòrmic contínuament durant 100 hores amb una degradació insignificant dels components del reactor. Wang va suggerir que el reactor podria ser fàcilment modificat per produir productes de més valor  com a àcid acètic, etanol o combustibles de propanol. A més, els impulsors del dispositiu pretenen que es produeixi a gran escala. 

«El panorama general és que la reducció de diòxid de carboni és molt important pel seu efecte sobre l'escalfament global i per la síntesi química verda», comenta Wang. «Si l'electricitat prové de fonts renovables com el sol o el vent, podem crear un circuit que converteixi el diòxid de carboni en alguna cosa important sense emetre més», conclou.

També et pot interessar...