Imatge d'arxiu d'uns professionals sanitaris de l'Hospital Clínic de Barcelona

Convoquen una vaga de metges a tota Espanya per la mala gestió del govern

Mostren el seu desacord amb la llei aprovada fa uns dies

El Comitè Executiu de la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics ha aprovat en la seva reunió d'aquest passat dimecres convocar una vaga nacional indefinida que començarà el pròxim 27 d'octubre, i que tindrà lloc l'últim dimarts de cada mes que no sigui festiu.

Es tracta, tal com ha informat l'organització sindical, d'una aturada diària que es produirà mentre no s'obtingui una resposta de l'Administració i que serà revisat pel Comitè de vaga, que decidirà si s'amplia la mobilització a noves dates.

Segons el parer del CESM, el Reial decret llei 29/2020 aprovat la setmana passada és «inadmissible», ja que només ve a intentar posar «un pegat a la nefasta política de gestió de recursos humans» que s'ha fet des de les diferents administracions i que, en aquest cas, a més, «posa en perill» tant la qualitat assistencial del Sistema Nacional de Salut en perjudici dels pacients com les condicions laborals per als professionals.

La nova llei permetrà contractar metges extracomunitaris

La llei a la qual fan referència és la que permetrà a les comunitats contractessin fins a 10.000 metges nous extracomunitaris amb el títol no homologat o llicenciats espanyols que no hagin aprovat el MIR. Aquest decret també recull que les comunitats podran destinar de manera excepcional i transitòria personal mèdic o d'infermeria d'especialitats a unitats assistencials d'una altra especialitat diferent quan falti personal mancant la pandèmia de Covid-19.

Així mateix, el sindicat ha recordat que la situació actual de pandèmia que travessa el país va motivar que es deixessin de costat les mobilitzacions previstes per a reclamar condicions dignes per als metges, principalment per a posar fi a la precarietat i la temporalitat que caracteritzen al sistema sanitari actual. No obstant això, ha assenyalat que aquesta mateixa pandèmia «no pot servir com coartada per a desmantellar un sistema que tantes vegades ha estat elogiat».

Per això, des de CESM es convoca vaga nacional de metges per a exigir la retirada immediata del Reial decret llei 29/2020 i l'inici de les negociacions que puguin solucionar la «greu situació d'abandó que pateixen els professionals», que una vegada més veu com des del Ministeri de Sanitat i les diferents administracions es prenen mesures que els afecten «sense tenir en compte les seves propostes de millora o els seus coneixements».