Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la presentació del joc Cooppel a Tortosa

El Cooppel, un joc tarragoní que travessa fronteres

El professor tarragoní Josep Maria Ferran impulsa un «joc de taula per potenciar la família i el caliu de l’amistat»

Imatge de la presentació del joc Cooppel a Tortosa
Imatge de la presentació del joc Cooppel a Tortosa | Cedida

 

Josep Maria Ferran és un tarragoní, professor jubilat, vinculat amb l’institut Martí i Franquès, amb l’Ateneu de Tarragona i amb l’associació de veïns Verge del Carme,  que fa cinc anys que mou arreu de Tarragona, per Reus, Falset, Mora la Nova i, la novetat, Andorra, un joc que ha inventat: el Cooppel.

El Principat dóna al Cooppel el caràcter internacional que necessita pel seu reconeixement davant la Unesco. Reconeixement destinat, sobretot, a demostrar «els efectes mentals i els beneficis de la pràctica social, creativa i mental de jugar al Cooppel». A Andorra els ha rebut la Cònsol Major del Comú (Ajuntament) Conxita Marsol i l’arxipreste de les Valls d’Andorra, mossèn Ramon Sàrries.

Però què és el Cooppel? Cooppel és, segons explica Ferran, «un projecte que serveix per potenciar uns valors a la societat, com són la família o el caliu de l’amistat». 

Aquest projecte pren forma de «jocs de taula i de taulers, en tres camps: oral, escrit i iniciatives». En resum: «és un joc que s’ha d’aprendre com els escacs, com el dòmino, com el parxís... Ajuda al control mental, a aprendre a aprendre, i promou la relació d’amistat».

«Destinat a jugadors de 0 a 100 anys»

Està destinat a jugadors «de 0 a 100 anys» i en Josep Maria, convençut de les bondats de la seva creació, l’impulsa no només amb la seva presència a diferents mitjans de comunicació, sinó a través d’un compromís de col·laboració amb el departament d’Ensenyament del govern de la Generalitat.

Aquest compromís comporta quatre visites setmanals a l’institut Martí i Franquès on «de cinc a set de la tarda, amb estudiants de batxillerat i practicants de la Universitat Rovira i Virgili, ajudem a les famílies, a través del Cooppel a comunicar-se pares i fills, planificar i motivar.  A aquestes trobades les hem denominat espais Cooppel».

Una sessió del Cooppel a l'Institut Martí i Franquès de Tarragona
Una sessió del Cooppel a l'Institut Martí i Franquès de Tarragona | Cedida

 

«En resum, el Cooppel és un recurs per ajudar a les famílies en el seu creixement personal i familiar, en el rendiment acadèmic dels seus fills i filles menors d’edat, en el canvi d’actituds en l’aprenentatge, en les produccions creatives i en la satisfacció cooperativa de tots els membres de la família», amplia la definició el seu creador, Josep Maria Ferran.

«El Cooppel està obert a tothom, a totes les religions, a totes les nacions»

Quan es parla de valors és impossible no preguntar-se si estem davant d’un producte de caràcter religiós. Encara més quan darrere del Cooppel hi ha algú com en Josep Maria, coordinador de Vida Creixent, el moviment cristià de la gent gran de l’Arquebisbat de Tarragona. Ferran assegura que «nosaltres estem oberts a qualsevol classe de valors. Hem cercat el reconeixement de la Unesco i aprofito per recordar que  la Unesco té com a lema construir la pau en els homes i dones que és el mateix principi que el Cooppel».

«El Cooppel respecta la llibertat de consciència, la llibertat religiosa i us poso com a exemple la taula rodona que vam fer a l’Ateneu, on va venir  un budista que ens va parlar sobre el control mental, un punt en comú amb el nostre joc» afegeix aquest tarragoní fortament lligat a moviments associatius de la ciutat.

«Tant l’Islam, com el judaisme, el catolicisme o els evangèlics cerquen  sentir-se emparats per la comunitat, tenir control sobre la seva ment i això és el Cooppel: tothom necessita entrenar la ment i per això estem a disposició de tothom, de totes les religions, totes les nacions, tots els col·lectius, tothom...» clou Josep Maria Ferran.

El Cooppel neix a l'Ateneu de Tarragona

En Josep Maria està convençut que «amb la pràctica reflexiva del Cooppel en família  consolidem les competències bàsiques pel diàleg, eina bàsica per la justícia i la pau».  El Cooppel neix a la seu de l’Ateneu de Tarragona on en Josep Maria, amb altres tarragonins il·lustres, com en Jordi Freixa, el conegut músic Jordi Català; o Francesc Ferrer, l’antic síndic de l’Ajuntament de Tarragona, forma part de la seva junta directiva.

Ferran ha arrossegat a l’Ateneu, en la seva tasca incansable de donar a conèixer el Cooppel, a tota mena d’autoritats polítiques, des del subdelegat del Govern fins al delegat del Govern de la Generalitat, regidors del govern municipal de Tarragona i representants de la societat civil de la ciutat.  

També et pot interessar: