Imatge del cartell publicitari de TV3 a la seu de la televisió pública

El cop d'avui mateix del govern espanyol a TV3: centenars de milions d'euros en joc

Hisenda en guerra amb la cadena catalana pel pagament de l'IVA

TV3 no aixeca el cap. Després que el ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) aprovés per unanimitat imposar una sanció de 12.001 euros a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), les males notícies per a la cadena televisiva han anat en augment.

El govern espanyol ha vetat aquest dijous, per sorpresa, dues esmenes d'ERC i Junts que permetrien que TV3 eliminés íntegrament tot l'IVA que paga i ha pagat en els últims anys independentment de les subvencions que rebi per part de la Generalitat.

L'executiu espanyol s'ha emparat en l'article 134.6 que diu que en qualsevol moment pot vetar esmenes per qüestions de naturalesa pressupostària. Argumenta que la mesura tindria un cost de 796 milions d'euros per a les arques públiques.

Una decisió sorpresa

L'executiu espanyol ha enviat el veto a primera hora d'aquest matí poc abans de l'inici de la Comissió d'Economia del Congrés que aprovarà el dictamen de la Llei Audiovisual i que l'enviarà al ple de la setmana que ve.

La decisió del govern espanyol ha generat indignació de les forces independentistes, però malgrat el moviment d'última hora la Mesa de la Comissió ha acordat per tres vots a dos mantenir l'ordre del dia i debatre i votar el dictamen de la Llei.

Hisenda i TV3 en guerra

La disputa entre el Ministeri d'Hisenda i TV3 per l'IVA, després que l'Agència Tributària hagi reclamat a TV3 el pagament de centenars de milions d'euros per les quotes de l'IVA no satisfetes, és més vigent que mai.

L'octubre del 2021 el Tribunal de Justícia de la UE va obligar el govern espanyol a modificar el criteri que aplicava a l'hora d'exigir el compliment de les seves obligacions a l'IVA a les televisions autonòmiques.

L'Agència Tributària reclama a la cadena catalana, des de fa mesos, centenars de milions d'euros per quotes de l'IVA.

El govern espanyol justifica el veto perquè aquestes esmenes «suposen de facto la condonació del deute tributari liquidada per l'Administració i que no és objecte de controvèrsia», sobre la base d'unes quotes de l'IVA suportat que no considera deductibles i que han estat recorregudes per les televisions autonòmiques. 

Segons el govern espanyol, «el TJUE nega el dret incondicional i il·limitat a la deducció de l'IVA suportat pels prestadors del servei públic».