Calendari escolar

Oficialitzen un gran canvi a les escoles catalanes a partir del curs vinent

Asseguren que la modificació és primordial per disminuir les desigualtats entre els alumnes

Després de les protestes, manifestacions i la vaga del personal docent per denunciar, entre altres qüestions, l'avançament del calendari escolar, el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha tirat pel dret oficialitzant que el curs acadèmic 2022-2023 començarà el 5 de setembre.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dijous l'ordre del calendari escolar que estableix l'inici del curs 2022-2023 el 5 de setembre per a infantil i primària i el 7 per a secundària, batxillerat i FP, tant a centres públics com privats. 

D'aquesta manera, s'oficialitza l'avançament del curs escolar anunciat pel conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Fet que ha provocat les crítiques de sindicats i altres membres de la comunitat educativa. L'ordre defensa que l'avançament recull les recomanacions del Consell Escolar i fa realitat una demanda històrica. El curs acabarà el 22 de juny a infantil i primària i el 20 a l'ESO i el batxillerat.

Calendari dels cicles formatius 

L'ordre estableix també que en els ensenyaments i aules de formació d'adults les classes no començaran més tard del 19 de setembre, mateix calendari que per als cicles formatius de grau mitjà i superior d'arts plàstiques i disseny, arts escèniques, ensenyaments artístics de règim especial i graus professionals de música i dansa. 

El text concreta també que en tots els casos, la preparació del curs i l'aprovació dels horaris s'ha d'haver efectuat «en els dies anteriors» a l'inici de les classes.

Més dies de festa

L'avançament del curs escolar farà que hi hagi un dia més de vacances de Nadal, període que anirà del 22 de desembre al 8 de gener, ambdós inclosos. 

Les vacances de Setmana Santa seran del 3 al 10 d'abril. A més, els centres disposaran d'un dia més de lliure elecció, amb un total de quatre.

Pel que fa a l'horari, s'inclou també la jornada intensiva durant el setembre a infantil i primària, amb la reducció d'una hora lectiva diària per tal de compensar els dies d'avançament. 

Afegeix, però que aquesta reducció horària «ha de garantir, de totes maneres, el manteniment dels menjadors escolars amb activitats de lleure al migdia, prèvies a l'inici de l'activitat de lleure educatiu».

▶️ La prohibició de Barcelona a les seves platges per aquest estiu

Menys desigualtats

El text publicat al DOGC assegura que anticipar l'inici de curs és un aspecte central per promoure l'equitat i reduir les desigualtats socials, ja que apunta que la desconnexió per períodes llargs de vacances incideix de manera desfavorable en els col·lectius socials més vulnerables.

Defensa que el nou calendari facilitar que la conciliació «sigui real i efectiva» i busca ajudar els membres de les famílies que tenen a càrrec seu la cura dels infants i joves «i que la societat atribueix moltes vegades a les dones».

Afirma també que s'oferirà lleure educatiu gratuït a les tardes i que el nou calendari permetrà alinear-se amb la resta de comunitat de l'entorn. 

A més, diu que l'ordre es fa després del dictamen del Consell Escolar. En aquest sentit, la majoria del Consell Escolar va aprovar la tramitació del dictamen.