Oriol Mitjà

Oriol Mitjà torna per llançar un avís sobre la verola del mico: «És un brot greu»

Hi ha set casos confirmats a Madrid

Si no en teníem prou amb tot el que hem viscut recentment a causa de la pandèmia del coronavirus, ara, s'incrementa l'alerta de la verola del mico. Tot i que, per al moment, tot fa pensar que no tindrà res a veure amb l'emergència sanitària viscuda en els darrers anys, els professionals estan preocupats davant aquesta infecció.

Creix l'alerta per la verola del mico. Ja hi ha set casos confirmats i una vintena de sospitosos a Madrid. L'infectòleg Oriol Mitjà ha parlat avui al programa de TV3 'Planta Baixa' i ha explicat que es tracta d'un «brot greu», però els professionals de l'àmbit pensen que no es convertirà en una pandèmia com la que hem viscut de la covid-19.

Quins són els seus símptomes?

En primer lloc, cal manifestar que s'anomena 'verola del mico', però els animals que realment transmeten aquest virus són les rates i els esquirols, és a dir els rosegadors. 

Pel que fa als símptomes d'aquesta malaltia, n'hi ha de dos tipus: uns de generals i uns altres de més específics. Referent als símptomes de caràcter general, hi apareixen la febre, inflamació dels ganglis limfàtics i el mal d'esquena.

Sobre la simptomatologia més especifica de la malaltia, hi destaquen la falta d'energia i la més identificativa que són les erupcions, les quals, normalment, començarien al cap per acabar propagant-se per tot el cos, especialment a les zones genitals.

Com es contagia?

Tot i que encara s'ha d'acabar de determinar com es contagia aquesta malaltia, els experts diuen que perquè aquest virus es transmeti de persona a persona, cal un contacte molt pròxim entre ambdues. També es pot transmetre per la roba, per exemple si utilitzéssim els llençols d'una persona contagiada. També per contacte directe amb les ferides i les mucoses o per les cotícules, és a dir per la saliva.

«Sí que és un brot greu i una infecció greu»

Segons Oriol Mitjà, es tracta d'un brot greu i, en primer lloc, el més important per determinar davant els contagis d'aquest virus és saber quin és el seu mecanisme i la seva dinàmica de transmissió. 
Els països en els quals s'han trobat casos per la verola del mico són, de moment, la Gran Bretanya, Portugal i Espanya.