Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una noia llegint un codi QR d'un rebut de la llum amb el mòbil

Nou cop a les nostres butxaques: Després de la llum, ara puja un altre rebut

L'augment del consum es preveu que sigui del 3,68% en la factura anual

El mes de juny ha estat marcat, sens dubte, per l'augment de l'import de la factura de la llum a Espanya. Han sigut moltes les veus que s'han alçat en els últims mesos al respecte. Les noves franges horàries han propiciat un encariment clar dels rebuts, cosa que ha motivat queixes per part dels consumidors.

Tant és així, que el Govern va forçar el passat 24 de juny una rebaixa del 21% al 10% de l'IVA en l'electricitat. La voluntat de la decisió era frenar l'escalada en les factures, que tot i això s'ha notat a les butxaques dels espanyols. En definitiva, i malgrat les protestes, la llum ha augmentat de preu de manera significativa al nostre país.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El gas acompanya la llum i elevarà també el seu rebut

Però per si no fos prou, l'electricitat no és l'únic rebut que ha experimentat una pujada a Espanya. Si al juny era la llum la que creixia en preu, el mes de juliol que acaba de començar l'augment el protagonitzarà el gas. Tal com informava el Butlletí Oficial de l'Estat dimecres passat, 30 de juny: les tarifes regulades de gas augmenten des de l'1 de juliol de 2021.

Així, des de dijous ha entrat en vigor una pujada del 3,68% anual per als consumidors de gas respecte a l'índex de la factura de gener de 2021.

És més, subratllem que aquest augment afecta els clients de les tarifes regulades, TUR1 i TUR2, però que ho fa amb intensitats diferents per a cada un d'ells.

Per a un client mitjà de TUR1 (consum de 2.501 kWh/any): la pujada serà del 2,9%. Mentre que per a un client mitjà de la TUR2 (consum de 9.059 kWh/any): l'augment serà del 3,89%.

La pujada en els preus és encara més gran si la comparem amb el que es pagava fa un any, en juliol de 2020. En el cas dels clients adscrits a la TUR1 l'increment se situa en el 5,1%, mentre que en el de la TUR2 serà del 4,4%.

Però, quin és el motiu de l'increment del cost de la matèria primera? L'origen es troba en la matèria primera. Tal com revelen diversos mitjans especialitzats en la matèria, el gas s'ha incrementat un 13,07% respecte a l'anterior actualització, feta al mes d'abril.

D'aquesta manera, cada vegada que el preu de la matèria primera puja o baixa més d'un 2%, els preus del gas es revisen a l'alça o a la baixa, com en aquesta ocasió.

La gasolina també se suma als increments del gas i de l'electricitat

A més de la llum i del gas, també està registrant preus rècord el combustible. Els carburants han rubricat aquesta mateixa setmana la seva tendència a l'alça i han augmentat de nou. En concret, l'increment és del 0,65% respecte a la setmana passada i d'un 15,2% al llarg de l'any.

D'aquesta manera, el preu mitjà del litre de gasolina se situa ara en 1,383 euros, un valor que no arribava des d'octubre de 2014. Tampoc queda exempt d'aquest increment el preu del gasoil, que continua en tendència a l'alça. 

Així, augmenta un 0,64% respecte a la setmana anterior. El seu import mitjà actual és d'1,246 el litre, una xifra que no es veia des del mes de juny de 2019.

Estem vivint, doncs, un inici d'estiu que s'ha convertit en un triple cop a les nostres butxaques. Llum, carburants i gas són, des d'aquest estiu, més cars a Espanya.