Qualsevol que hagi passat per la universitat ha fet o n'ha sigut víctima de tota mena de tripijocs, 'endolls' o pujades de nota inesperades. La cosa canvia quan es tracta de joves universitaris que han acabat sent reconeguts polítics o personalitats públiques. I l'actual presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, no n'és una excepció.
Jordi Llovet, assagista, crític literari i catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, ha sorprès les xarxes amb un extens missatge. El contingut del text ha aixecat sospites, i explica els tripijocs de Laura Borràs durant la seva carrera acadèmica.
Xantatge per ser acceptada com a professora
Qui un cop va ser el superior de l'actual política, reconeix al seu Facebook que es va veure obligat a incorporar a Borràs, un cop doctorada, al seu equip de professors al càrrec. Llovet declara que ho va fer com a condició perquè es pogués treure a concurs una càtedra de la seva especialitat.
Una tesi doctoral sense coneixements
També detalla l'anècdota d'un altre company de la comissió encarregada d'elegir a Borràs. Biel Oliver, va renunciar a votar-la, sense presentar-se a la sessió, perquè com diu, no podia votar una persona que havia fet una tesi doctoral de Filologia Romànica Medieval sense saber ni llatí, ni provençal, ni francès o català antics.
Llovet defineix a Borràs com a una professora amb «escassa competència»
El cap del departament no va voler que Borràs sortís de la seva àrea docent d'una assignatura bàsica, Introducció als Estudis Literaris. En paraules de Llovet: «tenia clara notícia de la seva escassa competència com a professora». Va ser per aquest motiu pel qual la professora va reduir la seva dedicació a la facultat.
La «turbulenta» oposició de Borràs
Borràs va voler presentar-se anys després a unes oposicions per a mestre titular, com també el seu company David Viñas. Llovet, qui va ser el president del tribunal per les oposicions, ha catalogat aquesta escena com a «turbulenta». El treball del seu company Viñas «va ser molt superior» i «més sòlid que el de LB (Borràs)». Tot i això ella va excusar-se d'haver fet un millor treball pels seus problemes de salut setmanes enrere.
L
lovet, com a tribunal, va tractar de ser professional i correcte, i va exposar que «no era el lloc per fer consideracions sobre la seva salut, per bé que lamentava el que li havia succeït». L'escridassada es va alçar al fons de la sala, on hi havia els familiars de Borràs que trobaven injusta la decisió d'atorgar la placa a Viñas.
«Feia circular entre els estudiants fotos de la filla que havia tingut», explica Llovet.
L'actual política va ser alumne, membre de l'equip i col·laboradora a l'Institut d'Humanitats de Llovet, i aquest assegura que «sabia molt poques coses de literatura», com per concedir-li l'especialitat que tant demanava. A més, s'ha destapat que dedicava temps de classe a ensenyar fotografies de la seva filla i explicar els contes que li llegia.
La prohibició de Barcelona a les seves platges per aquest estiu
El reconegut crític literari considera que l'actual presidenta del Parlament català «posseïa una ambició que es trobava molt per damunt de la seva categoria professional en el món de la Comparatística i de la seva solvència com a professora».