Persones a la piscina

L'infern a Catalunya: Protecció Civil alerta que serà un dels estius més perillosos

Rosa Mata, cap de guàrdia de Protecció Civil demana molta precaució

Protecció Civil de la Generalitat va activar aquest diumenge passat el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per l'onada de calor davant la previsió de temperatures extremes a partir de dimarts.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), preveu que els valors més elevats afectin les comarques del Segrià, Noguera, Pla d’Urgell i Garrigues. Encara que, a partir d'avui, Protecció Civil va anunciar a través del seu compte de Twitter que les temperatures extremes ja podrien afectar a la totalitat del territori català, incloses les comarques del litoral i prelitoral.

El pla INFOCAT es manté en prealerta per elevat risc d’incendis, i demana extremar les precaucions prop de zones forestals.

D’altra banda, el departament de Salut ha posat el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2.

Des de Protecció Civil, s’ha demanat als ajuntaments que habilitin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure i persones amb malalties cròniques.

Així, recorda la importància d’hidratar-se molt sovint i evitar fer esport intens a les hores de més calor. També recomana que les persones que treballen a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

Mapa Catalunya
Mapa de Catalunya amb les temperatures actuals. | meteoclimatic

L'estiu més perillós de les últimes dècades

La cap de la guàrdia de Protecció Civil, Rosa Mata, ha concedit avui una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, on ha fet declaracions que no han deixat indiferent a ningú. 

En primer lloc, ha demanat molta precaució davant l'extrema onada de calor que afecta el nostre territori i ha afirmat que serà un dels pitjors estius de les últimes dècades, especialment, pel que fa al risc d'incendis, ja que si no plou el medi ambient és més vulnerable.

Així, cal que estiguem atents si tenim algun símptoma d'un cop de calor com per exemple: marejos, mal de cap, nàusees o malestar general i, sobretot, Mata ha fet subratllat la necessitat d'hidratar-nos molt sovint encara que no tinguem sensació de set. Especialment la gent gran i els infants.