Correfoc de la Festa Major de Santa Anna del Vendrell.

Correfoc, castells, tradició i música: el Vendrell ho vol «petar» amb la Festa Major

La capital del Baix Penedès recupera tots els actes per la festa en honor a Santa Anna

El Vendrell celebra del 25 al 28 de juliol la seva Festa Major de Santa Anna, on s'hi barregen cultura popular, música, focs i tradició. Són quatre dies intensos amb actes per a tots els públics i totes les edats, que venen precedits d'una setmana d'actes previs.

Després de les restriccions dels últims dos anys, la del 2022 serà la festa del retrobament. Per aquest motiu, els seus impulsors, els Administradors de Santa Anna, han escollit el lema «Peta-ho». Una manera de deixar clar que, enguany, ningú s'ha de guardar res per celebrar la festa grossa de la ciutat. 

Setmana d'actes previs

Durant tota aquesta setmana, el Vendrell ja va escalfant motors amb una gran quantitat d'actes previs. Un dels destacats és el Nostrefoc del dissabte 23, en el qual es fa una plantada i encesa de les nombroses bèsties de foc que té la ciutat. El diumenge 24 serà el dia de l'assaig general dels grups de cultura popular i dels Nens del Vendrell, a la plaça Vella.

Sant Jaume (25 de juliol)

La Festa Major de Santa Anna dona el seu tret oficial de sortida amb la tronada i el repic de campanes del dia 25 al migdia. Aquell dia els infants podran dur el xumet a l'Àliga a la plaça Vella (18h). A les 19.00 hores hi ha la processó amb la imatge de Santa Anna fins a l'església, on s'interpreten els tradicionals goigs.

El pregó de la festa es farà a les 21.30 hores a la plaça Vella i anirà càrrec d'Anna Ibarz, molt vinculada a l'àmbit de la cultura local. El tradicional Castell de Focs precedirà el ball de la nit de la Rosaleda a la Rambla i el concert amb Roba Estesa, The Tyets i Hey Pachucos al Botafoc.

Els gegants vells del Vendrell, ballant a la plaça Vella.
La cultura popular serà de nou la protagonista de la Festa Major del Vendrell. | BP Diari

Santa Anna (26 de juliol)

El dia gran de la festa major compta amb alguns dels actes més tradicionals, com és la missa solemne que es fa a les deu. En acabat, els grups de cultura popular fan la ballada d'honor i la cercavila pels carrers del centre. Els Versos dels Diables precedeixen la Diada Castellera dels Nens del Vendrell (13.30h).

A les 19.00 hores l'església acollirà el concert del Cor-Orfeó Parroquial, a la mateixa hora que Reggae per Xics actuen a la plaça del Tívoli. Un acte que ningú es pot perdre és el Correfoc, amb més d'una desena de bèsties i colles de foc del Vendrell i de fora. Comença a les 21.30 hores del barri del Tancat i val la pena només per veure el Caramot, un dels dracs més grans del país.

A pla plaça Vella es fa l'encesa i la carretillada dels Diables, que precedeixen un altre acte clàssic i molt singular, l'encesa del campanar. El ball de nit de la Rambla anirà a càrrec aquest dia de l'Orquestra Metropol. Al Botafoc, els joves tenen una cita amb Ladilla Rusa, la Banda del Coche Rojo i el DJ Nacho Ruiz.

El drac de foc El Caramot del Vendrell.
El Caramot és un dels dracs més grans de Catalunya. | Àngel Ullate

Santa Anneta (27 de juliol)

El dia de Santa Anneta els primers protagonistes seran els grups infantils de cultura popular. Faran la ballada d'honor a les onze a la plaça Vella abans de sortir en cercavila, i acabar amb els versos dels Diablons i una actuació de la canalla dels Nens. Els grups d'adults de cultura popular faran la seva ballada a la plaça del Tívoli a les 18.30 hores, per sortir després en cercavila.

El pont de França serà el punt de sortida de la cercavila de foc infantil (22.00h), que vindrà seguida de l'encesa de Santa Anneta. L'Oquestra Aquarium farà el ball a la Rambla Cañas i Efecto Pasillo, Nerea Bassart Trio i el DJ Lo Puto Cat actuaran al Botafoc.

Dia del gos (28 de juliol)

L'últim dia de la festa hi ha prevista la cercavila Festa-la teva (12h), perquè els nens es facin el seu vestit de cultura popular. El Ball de Malcasats tindrà bona part del protagonisme a la tarda, amb tres passis a les 19.00, 20.00 i 21.00 hores. Després de la missa de les Annes (19.30h) es traslladarà la imatge de Santa Anna a casa de la portant d'honor Montserrat Caralt.

La traca de les deu del vespre precedirà l'acte de traspàs dels Administradors de Santa Anna, a la plaça Vella. La Festa Major acabarà amb les havaneres de Les Anxovetes a la Rambla Cañas i el concert de Les Antines, la Ludwig Band i Fortor Hortera al Botafoc. En resum, una Festa Major de les més destacables de la Costa Daurada i molt recomanable per a tothom.