Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un home suant en plena onada de calor

Alerta vermella a tot Catalunya per l'arribada del pic de l'excepcional onada de calor

L’ambient serà tòrrid i sufocant a tot arreu durant aquest cap de setmana. Moltes comarques interiors rondaran els 40ºC i les nits seran tropicals o tòrrides, d'insomni

L’onada de calor arriba al seu punt àlgid amb un ambient extraordinàriament càlid, especialment aquest divendres. Tocarà suar de valent, ja que les temperatures es dispararan clarament, també a la costa, amb la majoria de màximes de 37º a 41º. Fins i tot no es descarta algun 42º en alguna zona de forma local, sobretot a Ponent, Catalunya Central i prelitoral.

Perquè ens fem una idea d’aquesta situació, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l’alerta vermella a tot Catalunya divendres. De fet, la majoria d’aquests avisos per calor extrema  també es mantenen durant tot el cap de setmana.

A la costa potser no pujaran tant les màximes, però moltes es mouran al voltant dels 35º amb xafogor pesada. Atenció també les properes matinades, ja que les mínimes quedaran molt altes amb valors tropicals o tòrrids. Hi haurà algunes mínimes que no baixaran dels 25º o 27º graus, sobretot a la costa i prelitoral, amb ambient d’insomni i insuportable.

Una situació extrema que es mantindrà de cara al cap de setmana, tot i que les màximes poden baixar al litoral i prelitoral. En tot cas, seguirem amb nits d’insomni i migdies tòrrids, amb moltes màximes al voltant dels 40º a l’interior. L’excepcionalitat d’aquesta situació serà la seva durada, ja que potser es baten rècords de persistència durant molts dies de la calor extrema.

De moment, els mapes indiquen que seguiríem amb aquest ambient extrem, almenys, tota la setmana vinent. No es veuen indicis de grans canvis, tampoc pel que fa a les pluges, que seguiran desaparegudes sense ni un sol ruixat de tarda. Situació al límit i amb alerta màxima als boscos de Catalunya pel risc d’incendi, molta precaució.

Divendres 15 de juliol

Pel que fa al divendres, 15 de juliol, viurem el pic d’aquesta forta onada de calor amb moltes màximes de 37º a 41º. La pujada més destacada es viurà al litoral i prelitoral, amb molts valors de 35º a 38º i ambient tòrrid arreu amb sol i calitja. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l’alerta vermella per calor extrema a tot el territori per calor extrema.

Dissabte 16 de juliol

De cara al dissabte, 16 de juliol, la situació seguirà sent crítica pel que fa a la calor excepcional. Les màximes baixaran una mica al litoral i prelitoral, però es mantindran al voltant dels 40º a gran part de l’interior. Atenció amb la matinada, serà especialment tropical o tòrrida de molt mal dormir, i sense pluges enlloc.

Diumenge 17 de juliol

Finalment, diumenge 17 de juliol viurem una nova jornada de calor insuportable arreu amb pocs canvis en les temperatures. Màximes de 35º a 40º en conjunt, més altes fins i tot en algunes zones de l’interior, sobretot a Ponent. Sol, calitja per pols en suspensió i sense rastre de l’aigua.

Sembla que la calor extrema ens acompanyarà durant gran part de la setmana vinent, i els mapes la mantenen força dies. Una situació excepcional per la durada de l’onada de calor, cosa que podria deixar diversos rècords. Haurem de veure les dades finals d’aquest episodi que agreuja encara més la sequera i el risc d’incendis.