Portem ja aproximadament un any des que el coronavirus va arribar a les nostres vides per a posar-ho tot potes enlaire. L'estrès, la por, el dolor i la constant angoixa són sentiments que, si bé ja coneixíem, poques vegades havien deixat un rastre tan marcat en cadascun de nosaltres. I és que, si no és el virus, és la crisi econòmica que ha provocat la que ens turmenta, i segurament, encara que alguns es neguen a dir-ho directament, ens turmentarà durant uns quants anys més.
Però ara els científics han descobert, a més, que el coronavirus ens està llevant, literalment, el somni. Pot semblar una broma, però no ho és. Si has tingut grans dificultats per a agafar el son en els últims mesos, o aconsegueixes dormir, però et despertes molt aviat i la resta del dia sents que no et queden energies, podries estar sofrint el que els experts ja han batejat com 'coronasomni'.
El 'coronasomni' o com la pandèmia t'amoïna
Es tracta, en efecte i en paraules dels experts, en una clara alteració dels patrons de somni, causada per la pandèmia de la Covid-19, tal com expliquen en el portal 'The Sun'. Un problema que s'està tornant cada vegada més comú, atès que la situació sanitària no sembla millorar, ara com ara, ni tan sols després de l'arribada de les tan anhelades vacunes.
Al Regne Unit, un dels països més colpejats ara mateix pel virus, on la variant descoberta en aquest mateix país ha disparat els contagis i ha obligat el govern a prendre les mesures més dràstiques possibles, una de cada quatre persones sofreixen problemes d'insomni, segons un estudi de la Universitat de Southampton.
Això sí, també és veritat que, segons una enquesta realitzada per The Sleep School, la meitat dels ciutadans britànics tenen problemes per a dormir o agafar el son a causa de la pandèmia. I per si tot això fos poca cosa, la paraula «insomni» va ser una de les que més s'han buscat en Google aquest passat any 2020. És clar que la pandèmia no només ens esgota mentalment, sinó que tampoc ens deixa descansar adequadament.
No és només el fet de no poder dormir, segons els experts
Tal com ha explicat el psicòleg anglès Guy Meadows al mitjà citat, el «coronasomni» és una paraula que conté una sèrie d'alteracions del procés de dormir, que poden vincular-se directament a la pandèmia que estem sofrint. «No és només dificultat per a dormir a la nit, sinó tenir un cansament excessiu durant tot el dia»
Segons aquest expert en somni, «els signes clàssics inclouen tres nits o més de falta de somni a la setmana». Això no és tot, els que sofreixen aquest problema també necessiten «30 minuts o més per a quedar-se adormits», i fins i tot tenen «problemes per a tornar a adormir-se en meitat de la nit, alimentats per una major ansietat per la salut, així com pels diners i l'estrès de les relacions».
L'explicació, segons Meadows, és molt fàcil, i és que una alteració de la nostra vida normal com la que està provocant el virus és una cosa que ens deixa completament descol·locats. «Som criatures d'hàbits i ens agrada tenir el control, per la qual cosa una pèrdua sobtada de la rutina, menjar més tard i ficar-se al llit més tard tenen un impacte directe en el nostre somni», assegura.
I a tot això caldria sumar-li «la falta d'exercici», que també es nota. Davant les reiterades peticions de les autoritats per quedar-nos més temps a casa, estem perdent «la valuosa llum del dia», que segons els experts «és un dels factors més importants» pel que respecta al nostre cicle de somni . Així que ja saps, el coronavirus també et podria estar amoïnant.