Durant la pandèmia de coronavirus han estat molts els metges han advertit que entre els principals factors de risc estan l'obesitat i la diabetis. Pel que fa a la diabetis, se sap que el risc de contraure la Covid-19 i patir complicacions és més gran en aquest tipus de malalts, però els seus efectes també poden ser mitigats amb un tractament disciplinat.
L'Associació Nord-americana del Cor (AHA) assegura que a través d'un estudi científic especifica que en els diabètics, que tenen un risc de mort 12 vegades més alt que algú sense la patologia, la supervivència varia notablement en funció de el nivell de sucre en sang.
En analitzar les dades de 250 pacients amb glucèmia d'entre 3,9 i 10 mmol / L i altres tants nivells de glucosa superiors, els investigadors van detectar que la mortalitat del primer grup va resultar ser diverses vegades menor que la del segon. Això vol dir que durant la pandèmia, la discontinuïtat del tractament adequat per a la diabetis per por a contagiar-se pot resultar en un risc encara més gran.
Cal anar a visitar al metge si és necessari
El doctor Prakash Deedwania de la Universitat de Califòrnia assegura que «no s'ha de témer anar a qualsevol lloc d'atenció mèdica que es necessiti per controlar la glucosa en sang. Tots aquests llocs estan oberts i en funcionament, i són molt conscients de com fer que l'entorn sigui segur».
El seu col·lega a la Universitat d'Ohio, Joshua Joseph, va assenyalar diverses mesures quotidianes que poden ser realitzades per pacients a casa. No obstant això, els diabètics amb nivells de sucre extremadament alts han d'acudir a l'hospital fins i tot durant la pandèmia: «L'administració és diferent. El seu equip d'atenció pot determinar el millor enfocament».
Pel que fa a les recomanacions generals, els metges aconsellen continuar prenent els medicaments segons el que prescriu i tenir a casa subministraments suficients, mesurar-se els nivells de glucosa a la sang amb freqüència, i manejar l'estrès, que pot fer que la glucosa sanguínia es descontroli. Tot això, sense oblidar de no exposar-se a la Covid-19.
El doctor Joseph fa una crida a mantenir fortes xarxes de suport social i relacions saludables. Les seves recomanacions: fer exercici físic almenys 150 minuts per setmana, dormir prou, practicar 'mindfulness' i meditació, respirar profundament i escoltar música. Un estil de vida saludable és el millor antídot contra aquesta malaltia.
La diabetis com a seqüela
Els metges es van adonar des del principi que aquest no és un virus normal. A més de provocar un col·lapse general que pot portar al pacient a la mort, la SARS-CoV-19 produeix tot un seguit de seqüeles entre les que fa poc es va descobrir la diabetis.
Un equip de metges que dirigeix el projecte Registre CoviDiab va descobrir que el Coronavirus té la capacitat de causar diabetis en persones sanes i causar complicacions en diabètics ja diagnosticats. Es creu que fins a un 30% dels morts per Covid-19 tenien diabetis.
Investigacions recents afirmen que l'ECA-2, proteïna que permet el virus entrar a les cèl·lules humanes, no només es troba en els pulmons sinó en els òrgans i teixits que participen en el metabolisme de la glucosa, com el pàncrees, l'intestí prim, el fetge i el ronyó.
La hipòtesi amb què treballen els investigadors és que a l'entrar en contacte amb aquests teixits, el virus pot causar múltiples i complexes disfuncions del metabolisme de la glucosa, el que explicaria l'aparició de diabetis en pacients sans i la complicació en quadres diabètics. De fet, fa uns anys es va descrobrir que les infeccions virals poden precipitar la diabetis tipus 1.