Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Professionals del CAP Manso, amb equip de protecció individual (EPI), en el moment d'extreure una mostra de sang a un pacient

Es disparen els casos de coronavirus a Espanya: més de 2.000 des de divendres

El ministeri de Sanitat ha actualitzat les dades

Professionals del CAP Manso, amb equip de protecció individual (EPI), en el moment d'extreure una mostra de sang a un pacient
En la darrera setmana s'han registrat 7 defuncions per coronavirus a Espanya | ACN

El Ministeri de Sanitat ha actualitzat aquest dilluns les dades de la incidència del coronavirus  a Espanya després del segon cap de setmana sense dades. Aquest dilluns, 13 de juliol, els nous positius detectats en les últimes 24 hores han estat 164, en comparació als 333 del passat divendres. En total, els casos positius passen de 253.908 a 255.953.  Per tant, entre el dissabte i aquest dilluns s'haurien detectat a Espanya fins a 2.045 casos nous positius de coronavirus.

Les comunitats on s'han produït més contagis han estat, novament, Catalunya (42) i Aragó (32), seguides per Andalusia (18), Castella-La Manxa (16), Extremadura (16) i Madrid (13). Per una altra banda, fins a 1.975 persones han iniciat símptomes de Covid-19 en les dues darreres setmanes, de les que 683 s'han produït en els darrers set dies.

Respecte a les morts, el Ministeri ha informat que en els últims set dies han mort a Espanya 7 persones per la Covid-19, situant la xifra total de defuncions des de l'inici de la pandèmia en 28.406. A més, 11.716 persones han ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI), vuit en la darrera setmana. Finalment, 125.751 han necessitat hospitalització, 146 en la darrera setmana.

El Govern i les comunitats es coordinaran si els brots salten entre territoris

El Ministeri de Sanitat al costat de les comunitats autònomes, i en el si de ple de Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut (CISNS), aprovarà diverses mesures coordinades de Salut Pública davant rebrots que afectin diverses regions.

Aquestes mesures, a més, seran d'obligat compliment en les comunitats autònomes on s'estableixin, com així es desprèn del 'Pla resposta primerenca en un escenari de control de la pandèmia per COVID-19', que aquest dilluns ha estat presentat al CISNS i s'espera que pugui ser aprovat aquest dijous en una nova reunió de l'organisme en què estan representades les comunitats autònomes i el departament que dirigeix Salvador Illa.

L'objectiu del pla, que consta de cinc capítols i cinc annexos, és reduir l'impacte de la pandèmia pel nou coronavirus mitjançant l'enfortiment d'intervencions «ràpides, oportunes i eficaces» i, al mateix temps, preparar les capacitats d'Espanya davant un increment de la transmissió  que, arribat el cas, pugui derivar en una segona onada de transmissió.

En concret, segons han informat fonts de Govern, l'actuació coordinada entre les CCAA i el Ministeri per implantar mesures d'obligat compliment en determinades regions es pot donar el cas que, per exemple, se celebrin festes regionals en diverses regions limítrofes i cadascuna vagi a implantar mesures diferents.

En aquest cas, i a causa del risc de contagi, es podria obligar que se suspenguessin en totes les comunitats aquests esdeveniments  o que els mateixos se celebressin seguint unes mateixes regles. Aquest mecanisme està pensat, per ara, per dur a terme actuacions d'aquest tipus (com també tancament de locals o restriccions d'aforament en botigues) però no per establir el confinament de comunitats senceres.

Així, s'estableix que les actuacions de preparació i resposta davant possibles brots  del nou coronavirus s'han d'adoptar de forma consensuada i coordinada pels diferents agents implicats en l'avaluació i gestió del risc de transmissió.

En el cas que es consideri necessari adoptar actuacions coordinades en salut pública que afectin diverses comunitats, correspondrà la seva declaració al Ministeri, previ coneixement del CISNS i amb audiència de les comunitats directament afectades, llevat de situacions d'urgent necessitat en aquest cas es prendran les mesures que siguin estrictament necessàries d'acord amb el que preveu la Llei de Cohesió i Qualitat del SNS.

De la mateixa manera, caldrà garantir mesures de preparació i resposta  davant possibles brots, per a això destaca la necessitat d'adoptar iniciatives de preparació en els àmbits de salut pública, assistència sanitària i laboratori, la compra extraordinària de la vacuna de la grip i la preparació de les mesures farmacològiques i no farmacològiques enfront de la Covid-19 .