Imatge de Josep Maria Bartomeu en una roda de premsa al Camp Nou

El coronavirus causa estralls al Barça: 314 milions d'euros menys d'ingressos

El president blaugrana haurà de tancar els comptes del club en positiu

La crisi de la pandèmia del coronavirus ha canviat el món del futbol. Després d'uns mesos d'aturada, les competicions es van reprendre per acabar la temporada i ara comencen un nou curs totalment diferent de l'anterior. Pretemporada curta, zero públic als estadis, pocs fitxatges i disminució dels ingressos. En aquest sentit, la junta directiva del FC Barcelona, presidida per Josep Maria Bartomeu, haurà de fer mans i mànigues per quadrar els comptes de l'entitat blaugrana.

Després de la darrera reunió de la junta directiva, el Barça va presentar les previsions de la incidència econòmica del coronavirus. El conjunt blaugrana espera rebre un 30% menys d'ingressos, que en xifres concretes són uns 314 milions d'euros. «El càlcul d'aquesta xifra s'ha realitzat en el supòsit que l'activitat del club es pugui tornar a normalitzar a partir d'inicis del pròxim any», detallava el club en un comunicat.

Malgrat això, la xifra podria ser pitjor si a partir del 2021 se segueix sense poder acollir públic als estadis, una gran font d'ingressos pel club, com ara també poder tenir obertes la resta d'instal·lacions del FC Barcelona. De fet, segons l'Associació Europea de Clubs en les pròximes dues temporades les entitats de futbol deixaran d'ingressar un total de 4.000 milions d'euros a causa de la pandèmia del coronavirus

Pel que fa al Barça, va presentar una previsió d'ingressos de 733 milions d'euros, un dels descensos més importants de la història econòmica del club blaugrana. De fet, no es veia una xifra similar des de la temporada 2016/2017 quan es van percebre 708 milions d'euros. Cal recordar també que amb l'objectiu de retallar despeses el FC Barcelona va sol·licitar realitzar un ERTE per la majoria dels seus treballadors. D'altra banda, la primera plantilla es va reduir un 70% el seu sou durant l'estat d'alarma. 

 

Cap ingrés per la venda de jugadors

Després de la nefasta derrota davant el Bayern de Munich per 2-8 a la Champions League, el president del Futbol Club Barcelona, Josep Maria Bartomeu, va anunciar que es realitzarien tota mena de mesures al club i una important renovació. Malgrat això, a hores d'ara de renovació ben poca. Només ha marxat Arthur, que ja estava prèviament firmat el seu adéu, i Rakitic, que ha marxat per 1,5 milions d'euros més variables al Sevilla. En principi, també s'han d'acomiadar Arturo Vidal i Luis Suárez però, sinó hi ha cap canvi d'última hora, no s'espera ingressar cap euro per la venda d'aquests jugadors.

Davant d'una situació econòmica tan delicada, ni les vendes podran ajudar a pal·liar els comptes del club. D'altra banda, també cal mencionar el cas Messi. La seva important fitxa econòmica també afecta els números del Barça però també és veritat que el que genera l'argentí, en l'àmbit econòmic, no té comparació.

Tenir a Messi al Barça permet negociar amb més fermesa els contractes milionaris de patrocinadors com Rakuten o Beko. Si l'argentí diu adéu la pròxima temporada, la situació econòmica serà encara pitjor. Per tot plegat, Josep Maria Bartomeu haurà de fer el que sigui per deixar els comptes en positiu abans d'abandonar la presidència.