Salut reconeix el que tothom creu que passarà amb la tornada a l'escola a Catalunya

Aquesta setmana s'inicia el nou curs escolar després de setmanes d'augment de casos de Covid-19

Imatge dels penjadors d'una llar d'infants, amb bosses, jaquetes i bates
Salut reconeix el que tothom creu que passarà amb la tornada a l'escola a Catalunya | Europa Press

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, preveu un cert repunt dels indicadors en els pròxims dies ara que torna tota l'activitat laboral i escolar en aquesta segona quinzena de setembre, però ha afegit que espera que aquest increment sigui «molt suau».

En declaracions a Rac1, ha remarcat que la situació és «molt estable», amb el risc de rebrot que ha baixat una mica, «imperceptible», i l'Rt, en canvi, que ha pujat. «Ens queda molta i molta feina», ha avisat. D'altra banda, Argimon ha reconegut que és «probable» que aquesta mateixa setmana s'anunciï la reducció de la quarantena de 14 a 10 dies, però ha indicat que falten alguns detalls per tancar.

Pel que fa als casos de reinfecció, ha confirmat els quatre a Catalunya avançats per l'emissora, i ha opinat que no seran freqüents. Dels quatre hi ha dos metges, un de l'Hospital Trias i Pujol i l'altre de l'Hospital de Palamós.

Argimon demana que els avis no recullin els nens a l'escola

Josep Maria Argimon va assegurar aquest dissabte que els pares poden estar tranquils amb l'obertura de les escoles aquest dilluns, tot i que ha admès que hi haurà casos positius de coronavirus. «No serà gens fàcil, però és molt important obrir les escoles», va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Argimon va demanar evitar «en la mesura del possible» que els avis recullin els nens a les escoles, i va demanar prendre mesures en els casos que no es pugui evitar. El secretari de Salut Pública va dir que Catalunya ha decidit no fer tests PCR al professorat perquè «no són un col·lectiu de risc», i ha recordat que tampoc s'ha fet amb els sanitaris.

A dos dies de l'inici del curs escolar, Argimon va deixar clar que hi haurà casos a les escoles, però que «és important el pas de la normalització de l'obertura de les escoles». De fet, va recordar que la setmana passada es van detectar 958 casos positius entre menors, i preveu que la xifra sigui similar la que ve. Argimon, però, va remarcar que els casos que puguin sortir la primera setmana del curs correspondran a infeccions adquirides a la comunitat.

Argimon va afegir que caldrà «acostumar-se» al fet que un grup estable d'una escola hagi de fer una quarantena: «Això serà la nova normalitat, que no és normalitat». Però va remarcar que «és necessari baixar la taxa d'infecció i el problema no està en l'escola», sinó en reunions familiars i socials on hi ha «relaxament». I va remarcar que els centres educatius són «el lloc més segur després de la casa de cadascú». 

Pel que fa al paper dels avis, el secretari de Salut Pública aposta per fer «la vida el més normal possible» i que aquests puguin veure als nets, tot i que aplicant mesures com la distància. Tot i això, va recomanar evitar «en la mesura que sigui possible» que els avis vagin a recollir els nens als centres educatius. En els casos que no es pugui evitar, ha demanat que es prenguin mesures, com rentar-se les mans i dur la mascareta

Argimon va explicar que preveia que el setembre fos més «mogut» del que està sent, amb una primera quinzena «tranquil·la», tot i que ha remarcat que les dades no són bones. «Preveia una certa pujada de la corba i de moment estem estabilitzats», ha dit. Ara, caldrà veure com evolucionen les dades amb la tornada a l'escola i, sobretot, la mobilitat que això genera.


Comentaris

envia el comentari