Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Façana de l'Ajuntament de Tarragona, a la plaça de la Font

La Covid-19 ha tingut un impacte econòmic de 6 MEUR als comptes de l'Ajuntament de Tarragona

La notícia l'ha fet pública el conseller de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny

La COVID-19  ha fet un important  forat  de  sis milions d'euros als comptes públics de l'Ajuntament de  Tarragona. Així ho ha anunciat el conseller de Serveis Econòmics del govern municipal tarragoní, el republicà Jordi Fortuny, durant el  plenari ordinari del mes de juny que s'ha dut a terme, telemàticament, aquest divendres, 19 de juny, 

Fortuny ho ha assegurat durant el debat dels  modificatius de crèdit  per operacions vinculades amb el coronavirus. La xifra de sis milions d'euros sorgeix de sumar els diners no ingressats, com per exemple per aparcaments o ajornaments de tributs municipals, i les quantitats destinades a  ajudes a alguns dels sectors més afectats per l'aturada econòmica causada pel coronavirus, com ara la restauració o el comerç. El debat d'aquests punts de l'ordre del dia ha generat un debat un pèl intens entre el portaveu del grup municipal de  Ciutadans al consistori de Tarragona, Rubén Viñuales, i el batlle tarragoní, Pau Ricomà.

L'exemple de Reus

Viñuales, qui s'ha queixat de les dificultats que posa l'equip de govern perquè puguin exercir com «oposició lleial», ha posat el dit a la nafra i ha tret l'exemple de com han gestionat, políticament, les ajudes per a la reactivació econòmica a Reus. També ha posat com a exemple que, a la capital del Baix Camp, han posat a disposició de la recuperació una quantitat molt superior que a Tarragona. Per Viñuales, Tarragona podria  augmentar la partida econòmica  retallant en cultura i Ricomà, com a conseller de Cultura, ho ha rebutjat de manera molt ferma. 

Segons l'alcalde Pau Ricomà el seu govern «té una línia de reactivació econòmica claríssima. Tarragona està fent més que cap altre municipi per donar  assistència als  sectors més afeblits i per a reactivar la ciutat». «Alguns volien carregar-se la cultura, nosaltres no», ha reblat el líder republicà. 

Tota la resta de formacions polítiques hi han votat a favor, menys el Partit Popular, que s'hi ha abstingut. Deixant de banda la diferència d'opinions amb Ricomà, Viñuales ha expressat «un sí crític»; Junts per Tarragona, mitjançant la regidora Elvira Vidal, ha demanat un  pla global per fer front a les necessitats del col·lectiu, petició on ha coincidit amb la consellera de la CUP, Laia Estrada, i la portaveu del PSC, Sandra Ramos. Amb l'aprovació dels modificatius de crèdit, Tarragona disposa de 340.000 euros en ajudes al comerç i 300.000 per a la compra d'equips de protecció, entre altres. 

El concurs de castells

Enguany, és any de concurs a Tarragona, més concretament de  concurs de castells, la cita més important del món casteller. Encara no se sap si, per culpa de la pandèmia, es podrà dur a terme però, així i tot, el  plenari de l'Ajuntament de Tarragona ha aprovat els  preus públics de les entrades del concurs. Pau Ricomà ha explicat la decisió assegurant que «aquesta aprovació és un pas més que s'ha de fer. Si no se celebra el concurs, no hi haurà ni indemnitzacions ni sobrecost». 

Així mateix, el batlle tarragoní ha volgut puntualitzar, sobre la decisió de personar el consistori en el cas de presumpta corrupció del PSC de Tarragona, el cas INIPRO, que «no mantindrem un judici paral·lel, respectem la presumpció d'innocència. Ens personem per defensar els  interessos públics».

Un plenari de rècord

El plenari d'aquest mes de juny ha començat a les 9.15 del matí i s'ha donat per finalitzat, passades les 19 hores. És a dir, 10 hores de  debat públic, això sí, amb una aturada d'una hora per dinar. Un cop més, el responsable d'aquesta jornada maratoniana ha sigut l'apartat de les mocions  i els precs i preguntes. El saló de plens ha debatut 13 mocions i no totes vinculades a la ciutat de Tarragona. 

S'ha parlat de l'ingrés mínim vital, presentada pel Partit Popular i aprovada amb el vot en contra del PSC i la CUP; les anticapitalistes han demanat una sanitat 100% públic, amb un únic conveni, i han vist com la seva proposta ha comptat amb 11 vots a favor i l'abstenció de quatre formacions (PSC, Ciutadans, Junts i PP); han tirat endavant, per unanimitat, la proposta de creació d'un consell municipal de Serveis Socials (Junts per Tarragona), les mesures per assegurar una bona prevenció forestal (Ciutadans) i el llistat de necessitats del Rodolat del Moro que ha elaborat el grup municipal del PSC. 

Les propostes de la CUP i Ciutadans perquè la ciutat disposi de més places per a l'escola pública també han tingut el vistiplau del consell plenari tarragoní. El conseller d'Educació, Manel Castaño, ha avançat que «proposarem l'elaboració d'un nou mapa de zones que permeti una planificació educativa equilibrada a cada zona».

I per últim, la CUP ha aconseguit tirar endavant dues mocions més, una per rebutjar un ERTO a COMSA i una altra per instar al govern de la Generalitat de Catalunya que suspengui l'autorització ambiental d'IQOXE. Segons la portaveu anticapitalista, Laia Estrada, «exigim que IQOXE no pugui funcionar fins que no tingui homologat el seu pla d'autoprotecció».