El coronavirus i la paranoia ja han aterrat de forma clara i contundent a la demarcació de Tarragona. Lluny queden en l'imaginari les imatges de la Xina en plena epidèmia i després d'unes setmanes d'incertesa, amb el continu desmentiment de casos del COVID-19 al nostre territori, aquest dimarts 10 de març es confirmaven els quatre primers contagis a la zona: un matrimoni de Salou i una mare i una filla a Cambrils. Tarragona i Lleida, fins al moment les úniques províncies exemptes de positius, se sumaven als 124 casos confirmats pel Departament de Salut a Catalunya.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Tot i que aquestes quatre persones afectades a Tarragona es troben estables i confinades a casa, no s'ha pogut evitar la propagació que més ràpidament s'estén amb el coronavirus: la por. Fins a aquest dimarts, el to institucional pel que fa a l'epidèmia era molt més prudent i amb reiterades crides a la calma, però l'elevat ritme de contagis va tirar per la borda la pedagogia forçant mesures extremes, algunes de les quals també afecten Tarragona.
El pànic comença a buidar els comerços i supermercats de Tarragona
Acció-reacció. Des que l'aixeta de la informació s'ha obert i s'han començat a adoptar mesures dràstiques per part dels governs, el pànic s'ha generalitzat i ha tingut conseqüències immediates en els comerços tarragonins. Si primer van ser les farmàcies les que van veure com s'esfumaven les mascaretes, ara són els supermercats i les botigues d'aliments les que estan patint els efectes immediats de la por. Florenci Nieto, president de PIMEComerç Tarragona, ha explicat a TarragonaDigital que «estem en un moment d'efecte rebot» que està comportant «màxima demanda i màxima compra».
Només calia anar als supermercats aquest dimarts al vespre. En molts d'ells, el panorama era desolador i no deixava marge al dubte: estanteries buides de menjar i productes bàsics. La paranoia s'havia estés i tothom volia estar preparat per mesures molt més dures com les que ja s'estan aplicant a Itàlia.
Tot i que encara no tenen xifres concretes, Nieto assegura que «es palpa en les converses del carrer, la gent diu que s'ha d'anar a comprar per no quedar-se sense algunes coses» i això ja ha començat a esgotar productes de primera necessitat en establiments de Tarragona com el paper higiènic o la llet. «La gent compra molt més del que es comprava dies enrere», moment en què la prudència regnava i fins i tot va alentir el ritme de vendes. «S'ha passat d'un extrem a l'altre amb molta facilitat» afegeix Nieto.
Pel que fa a la indústria tarragonina, segons asseguren encara no hi ha dades per valorar l'impacte del coronavirus, tot i que el ressentiment és clar. Al Port de Tarragona asseguren haver notat un «alentiment» de tràfics, però en general encara és aviat en tots els sectors per fer una radiografia clara de les conseqüències de la pandèmia en les importacions i exportacions al territori, malgrat és evident que n'hi haurà.
El turisme, a l'expectativa de l'evolució del coronavirus
Molta més calma, de moment, al sector turístic. A les portes de la Setmana Santa, la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) confirma a aquest mitjà que estan «expectants» davant les possibles conseqüències, tot i que de moment regna la prudència i no volen pronunciar-se sobre com se'n ressentirà la Costa Daurada. La gran majoria d'allotjaments encara estan tancats i el perfil de turista a la zona en aquesta època és eminentment espanyol —el qual es caracteritza per reservar a última hora—, així que els hotelers es limiten a reconèixer que l'evolució del coronavirus serà clau.
Una de les mesures que el Govern espanyol va anunciar aquest dimarts va ser la paralització dels viatges de l'Imserso durant un mes, però això tampoc portarà excessius maldecaps als hotelers de la zona, tenint en compte que molts establiments ja van rebutjar acollir aquests turistes per culpa dels preus baixos i, de fet, només cinc hotels de tota la província mantenien el programa turístic per a la gent gran; tres a Salou, un a Coma-ruga i un altre a Sant Carles de la Ràpita.
Pel que fa a l'Aeroport de Reus, des d'AENA asseguren que no els consta cap afectació, ja que el trànsit de la temporada d'hivern és molt baix, però algunes companyies han començat a moure fitxa i cancel·lar vols. És el cas de Ryanair, que a finals de març posa en marxa algunes de les rutes des de Reus i, de moment, almenys la ruta a Eindhoven hauria estat paralitzada el 29 de març, a l'espera de com evolucioni la situació.
Fires, congressos i un degoteig d'esdeveniments cancel·lats
El sector del turisme és un dels grans pals de paller de l'economia tarragonina i si s'hagués de posar una cara seria sens dubte la de PortAventura. El parc d'atraccions està en plena operació d'obertura de portes i no una qualsevol, sinó la del seu 25è aniversari. La data es manté fixada pel 27 de març tot i la rumorologia creixent que preocupa els treballadors i treballadores, sobretot després de la cancel·lació d'un dels grans congressos de l'any al parc, de SEAT, que s'havia de dur a terme aquesta setmana.
De fet, les fires, congressos i altres esdeveniments multitudinaris estan sent els més afectats pel brot de coronavirus. El degoteig de cancel·lacions és constant i la casuística variable: participants de diferents països que cancel·len els seus viatges, prudència per part de les organitzacions per evitar la concentració de persones,..., el pànic ha tombat tota mena d'actes. L'última víctima a casa nostra ha estat l'Espai de l'Estudiant a Valls, el qual havia d'obrir portes aquest dijous i que finalment seguirà les darreres instruccions del Departament d'Educació i no se celebrarà.
Els esports i els castells, amb mínim contacte
I si parlem de concentracions de persones i contacte físic, és inevitable que el COVID-19 porti de corcoll les entitats esportives. A Itàlia les competicions ja fa dies que es disputen a porta tancada i aquest dimarts la imposició ha arribat a casa nostra. El Consell de Ministres anunciava al migdia que tot l'esport professional i amateur es jugaria a porta tancada com a mínim durant quinze dies i, de rebot, es posposava el recentment confirmat partit benèfic entre el Nàstic i el Barça per recaptar fons pels danys dels aiguats al Camp de Tarragona i l'Ebre.
Una altra pràctica amb molt contacte són els castells, que tot just s'estan preparant per arrancar la temporada. Fets d'una altra pasta, 1.500 castellers de 48 colles de tot Catalunya s'havien de reunir aquest diumenge a Tarragona per disputar el 19è Torneig Casteller de futbol sala i tot i que en un primer moment la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) no tenia intenció de suspendre l'esdeveniment, finalment tot apunta que cedirà.
Preocupació i prevenció als centres sanitaris i a la universitat
L'elevat ritme de contagis de coronavirus al personal sanitari ha fet que la prudència allí sigui màxima, com és lògic. No només s'han pres mesures especials dins els centres sanitaris i des de la Generalitat de Catalunya s'ha fet una crida a la calma demanant que les trucades al 061 es dosifiquin, sinó que des de la URV s'ha optat per cancel·lar temporalment les pràctiques dels alumnes estudiants de psicologia, medicina i ciències de la salut, infermeria i fisioteràpia que s'estan duent a terme als centres assistencials del sistema sanitari català. Tampoc es descarta que estudiants d'altres llicenciatures vegin alterades les seves estades a les empreses, depenent de cada situació.
Les escoles tampoc s'han deslliurat de les mesures dràstiques i el Departament d'Educació emetia un comunicat durant la tarda d'aquest dimarts amb diverses indicacions que tenien com a conseqüència immediata la cancel·lació de colònies, classes de natació i qualsevol altre tipus d'activitat que surti del funcionament curricular a dins dels centres.
Una Setmana Santa d'absolut recolliment
Ni l'Església es deslliura de les pandèmies. Precisament l'aigua beneïda ha estat la primera a ser censurada per culpa del coronavirus i l'Arquebisbat de Tarragona ja ha donat l'ordre de retirar-la de l'entrada de les esglésies i centres de culte. No només això, a poc menys d'un mes per l'inici de la Setmana Santa, els més devots hauran de reformular hàbits i evitar donar-se la mà durant la celebració de l'eucaristia, a l'hora de la pau, o fins i tot limitar les mostres d'afecte a les imatges religioses abandonant el contacte físic i fent una reverència. Els encarregats de donar la comunió també hauran de seguir unes estrictes pautes, rentant-se les mans abans i després, i evitant donar-la directament a la boca.
La sacsejada del coronavirus, doncs, és evident que és important. El dia a dia de la societat ja s'ha vist alterat en major o menor mesura, però cal tenir present que ens trobem a la cresta de l'onada i que, tal com ja està passant a la ciutat que va veure néixer el COVID-19, l'huracà acabarà passant. Calma i sobretot, paciència.