Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mercat a Wuhan, Xina, amb protecció coronavirus

El coronavirus es podria haver originat després d'una fuga en un laboratori de Wuhan

Els científics buscaven prevenir pandèmies i ara els experts exigeixen una investigació per una possible fuga

Ja han passat dos anys des que el coronavirus va arribar a Espanya. La pandèmia ha canviat les nostres vides completament, i malgrat els múltiples comunicats dels experts dient que cada cop estem més a prop del final, ningú ho veu clar.

Després d'infinitat d'estudis per esbrinar-ho tot sobre el virus, ningú no ha aconseguit una resposta encertada. Per tant, aquesta malaltia continua sent un misteri per a l'ésser humà.

Una dona amb mascareta pel carrer.
Encara no hem aconseguit aturar la covid | Pixabay

Els científics segueixen investigant no només l'origen del coronavirus, sinó també sobre el suposat animal intermedi en què va mutar un coronavirus de ratpenat per infectar l'ésser humà.

La pandèmia del coronavirus està sent una veritable incògnita

En altres pandèmies molt semblants, el reservori va ser trobat molt més ràpid. Per exemple, el SARS (síndrome respiratòria aguda greu), es va originar el novembre del 2002 a la Xina, i tan sols set mesos després van descobrir que les civetes eren l'animal intermedi. Tot i això, el ratpenat que contenia el coronavirus no va ser descobert fins a finals del 2017.

D'altra banda, la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà (MERS), que va esclatar l'abril del 2012 a l'Aràbia Saudita, va ser trobada en camells d'Oman durant l'estiu del 2013. Els ratpenats que tenien aquest coronavirus també van ser trobats aquell mateix any.

Tot i això, en el cas del coronavirus actual, causant de la recent pandèmia, encara no han descobert quin ha estat l'intermediari, i això que s'han inspeccionat 80.000 animals. Ni el reservori intermedi ni els ratpenats que podrien portar-lo.

El laboratori de Wuhan pot amagar altres secrets

A mesura que passa el temps, els contagis segueixen creixent, a més de les especulacions sobre el virus. I és que els experts han demanat ara una investigació profunda a un dels laboratoris de Wuhan, acusat d'una possible fugida.

La ciutat on es va originar el coronavirus és la que experimenta amb la col·lecció mundial més gran d'aquest virus de ratpenat. Així mateix, les autoritats xineses van negar a l'OMS indagar més a l'assumpte, fent creure a la població mundial que la causa de la malaltia ve d'aliments congelats de l'estranger.

Família en un mercat a Wuhan, Xina
Wuhan va ser la ciutat on es va originar la covid | Xinhua

Aquesta darrera informació no ha estat massa secundada per la majoria d'experts internacionals, que creuen que el detonant de la pandèmia va poder ser una fuga de laboratori. El director general de l'OMS, el doctor Tedros, ha defensat aquesta opinió i reclama una anàlisi exhaustiva en aquesta línia.

La tècnica de la «genètica inversa»

Dentre els professionals que reclamaven aquesta investigació, destaquen dos presents a Wuhan. Són Ralph Baric, eminència de la Universitat de Carolina del Nord que ha col·laborat amb l'Institut de Virologia de Wuhan, i l'experta en coronavirus de ratpenat Shi Zhengli.

Tots dos van aconseguir publicar un estudi en el qual l'expert va fer servir la seva tècnica de «genètica inversa». Aquesta consisteix a donar vida a un virus a través del seu ADN i manipular-lo, per tal de crear un nou coronavirus. A través de l'experiment, van aconseguir cultivar al laboratori el SHC014, un altre coronavirus de ratpenat molt semblant al que tots coneixem.

Tres infermeres en l'UCI de l'Hospital Isabel Zendal de Madrid.
La covid continua causant danys per tot el món | GTRES

Segons un altre balanç publicat per la revista MIT Review , aquest «virus quimera» va ser injectat directament en cèl·lules humanes i va demostrar una «robusta reproducció». Això va justificar que a la natura hi ha diferents coronavirus que poden contagiar l'ésser humà sense necessitat de la presència d'un animal intermedi.

La tècnica de «genètica inversa» va ser molt criticada per la creació artificial d'un nou virus. «L'únic impacte és la creació, en un laboratori, d'un risc natural nou», va afirmar Richard Ebright, biòleg molecular de la Universitat de Rutgers.

8 clons del virus

Shi Zhengli, acompanyada de Peter Daszak, zoòleg i president d'EcoHealth Alliance, va crear 8 clons del virus WIV1, dels quals dos «es van reproduir bé» en cèl·lules.

Aquest fet va ser jutjat durament, ja que van fer les proves en un laboratori que, segons Richar Ebright, té la mateixa seguretat que «la consulta d'un dentista nord-americà».

Després dels múltiples assajos per intentar frenar la pandèmia del coronavirus, l'única cosa certa és que la població mundial segueix preocupada. Només queda esperar que, finalment, aconseguim eliminar la malaltia de les nostres vides.