Ja s'han complert dos anys d'ençà que es va decretar, per primer cop, l'estat d'alarma a causa de la pandèmia de la covid-19. Durant aquest període de temps, amb l'arribada del virus, hem viscut moltes coses relacionades amb aquest, però de segur que una de les que mai podrem oblidar és la dels 42 dies que vam viure tancats al nostre domicili.
El balanç actual davant l'epidèmia és, si més no, esperançador, ja que les dades certifiquen una frenada de la darrera onada. Encara que no podem oblidar que tot aquest malson no ha arribat a la seva fi.
Avui han estat convidats al programa 'Els Matins' de TV3 el cap de malalties infeccioses del Parc Taulí de Sabadell, Manel Cervantes, i el membre del BOICOM-SC de la UPC, Daniel López-Codina. Els quals han acudit per fet una breu repassada a la situació actual de la pandèmia.
Tant Cervantes com López-Codina han volgut posar sobre la taula la importància de la vacunació, ja que encara hi ha moltes persones pendents de subministrar-se la tercera dosi.
«Si has passat la malaltia i et vacunes tens un altíssim grau de protecció per malaltia greu» esmentava l'epidemiòleg, «per infectar-te, lamentablement, no és molt alt, però també és efectiu» ha afegit.
Fora les mascaretes a l'interior dels establiments
Coincidint amb la suspensió de l'obligatorietat de dur la mascareta als interiors, exceptuant el transport públic, a França.
Cervantes ha explicat que tot i la mortalitat per coronavirus, encara que reduïda, continua vigent i la gravetat no ha finalitzat, considera que la mesura presa pel govern francès sobre l'ús de les mascaretes és raonable perquè paral·lelament s'està denotant una reducció ràpida als hospitals.
«No cal que fem testos per saber si tenim covid»
El cap de malalties infeccioses del Parc Taulí, Manel ha sorprès amb aquestes declaracions. Considera que no és necessari conèixer si tenim la malaltia per saber si hem de quedar-nos a casa o no, ja que «centrar l'atenció dels pacients amb la PCR o el test d'antígens no tindrà sentit».
Els dos han coincidit en el fet que si algú té algun símptoma relacionat amb la grip o la covid, el que ha de fer és aïllar-se i quedar-se a casa i no un test d'antígens.
Una setena onada?
Daniel López-Codina afirma que molt probablement viurem una setena onada i fins hi tot una vuitena.
El que han deixat molt clar els professionals és que no podem oblidar el virus ni relaxar-nos, ja que continuarà vivint entre nosaltres. Encara que, de moment, tot indiqui que hem passat el pitjor, no hem arribat al final.