Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La zona on s'han detectat diversos nius de corriol a Coma-ruga.

El corriol camanegre guanya espai a la platja de Coma-ruga

S'hi han detectat fins a sis nius, una quantitat mai vista els últims anys

La zona on s'han detectat diversos nius de corriol a Coma-ruga.
Els nius de corriol estan a la zona més pròxima al Port de Coma-ruga. | BP Diari
 

Amb el confinament de l'últim mes i mig, la natura ha anat recuperant terreny a la humanitat, un fet que es pot comprovar amb la proliferació gens habitual de nius de corriol camanegre que s'ha detectat a la platja de Coma-ruga. Aquesta espècie protegida nidifica des de fa anys a la platja de Coma-ruga, però feia molt temps que no hi havia la quantitat de nius que hi ha actualment.

Des del grup ecologista Geven i els Agents Rurals fa cinc anys que controlen la població de corriols a les platges de Coma-ruga i Sant Salvador. Els últims anys, aquesta espècie havia preferit la zona de les Madrigueres per fer els seus nius, però enguany, amb l'absència de gent a les platges pel confinament, s'han mogut cap a Coma-ruga. Així, actualment hi ha sis nius de corriol en aquesta platja, a la zona més pròxima al port, als quals cal sumar una altra parella que encara no ha fet el niu.

Evitar el pas de la gent i, sobretot, dels gossos

Des de l'Ajuntament han fet un tancament de les zones on hi ha els nius, i han demanat a la població que el respecti, per evitar posar-los en risc. «Demanem la col·laboració ciutadana perquè no vagin a les platges ni a aquestes zones tancades, especialment amb gossos», ha apuntat la regidora de Platges, Bàrbara Peris. Des dels Agents Rurals, Ramon Ruiz posa èmfasi en el fet que els gossos —que en teoria tenen prohibida l'entrada a la platja— són molt perillosos pels nius i recorda que el corriol «és una espècie en vies d'extinció».

El moment més delicat es viurà quan s'aixequin les actuals restriccions i la gent pugui tornar a les platges. Ricardo Collado, del Geven, explica que, durant els seus primers dies de vida, «els pollets surten a córrer pel voltant del niu i estan molt exposats». Una situació que es dona fins que aprenen a volar. En aquest sentit, recorda que l'any passat, «d'onze nius que es van detectar a les Madrigueres, només en va sobreviure un». Les particularitats d'aquest any els fan ser, però, molt més optimistes

Dotze nius de corriol al Baix Penedès

La situació que es dona a Coma-ruga també es repeteix en altres platges del Baix Penedès. L'Ajuntament de Calafell va informar la setmana passada que el corriol havia tornat a nidificar a les platges del municipi després de trenta anys. També a Cunit hi ha tres nius, segons el Geven, que eleven el total de la comarca a dotze.