Vista panoràmica d'un centre de El Corte Inglés

El Corte Inglés aplicarà un ERTO a Catalunya i dues comunitats més afectades pel tancament de comerços

Astúries i Castella i Lleó es troben en la mateixa situació

El Corte Inglés ha anunciat que té la intenció d'aplicar un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per força major a la plantilla dels centres que posseeix en les comunitats afectades pel tancament dels comerços decretat pels governs autonòmics per a frenar els contagis de la Covid-19, així li ho ha comunicat la direcció de la companyia a la comissió sindical negociadora. La Feració d'Associacions Sindicals informa que aquesta mesura afecta treballadors de Catalunya, Astúries i Castella i Lleó.

El tancament de les activitats d'hostaleria i comerç afecta actualment a les comunitats de Catalunya -des del 30 d'octubre-, la d'Astúries -des del 3 de novembre- i a Castella i Lleó -des del 6 de novembre-; ja que aquestes són les que han decretat el tancament de començos. Tot i que la durada inicial és de 14 dies, podrà ser prorrogable i estendre's a altres comunitats autònomes. 

La cadena compta amb un total de 5.000 treballadors a Catalunya, 8.000 arreu de l'Estat, i es preveu que aquest nou Expedient de Regulació afecti aproximadament a la meitat de la plantilla, apunten fonts de l'empresa a 'El Periódico'. Els quatre sindicats que formen part de la comissió sindical (CC.OO., Fasga, Fetico i UGT) han sol·licitat que El Corte Inglés compensi al 100% la retribució per al personal afectat, però l'empresa no ha accedit a aquesta petició argumentant «la situació complicada que està travessant a causa de l'acumulació d'esdeveniments negatius que s'estan produint des del mes de març, en el qual està fent un gran esforç per mantenir totes les condicions laborals».

Així les coses, tot i que els sindicats afirmen entendre l'argumentació expressada per El Corte Inglés, lamenten i rebutgen aquesta mesura, «màximament, considerant l'exemple de treball, esforç i sacrifici que s'ha demostrat per part de la plantilla de l'empresa des que es va iniciar la pandèmia». 

El Corte Inglés tanca la botiga de la plaça Francesc Macià de Barcelona

L'anunci de l'ERTO ha arribat com una gerra d'aigua freda a molts treballadors, però la situació actual ha provocat que l'empresa s'hagi vist contra les cordes. De fet, la setmana passada diverses fonts apuntaven al possible tancament de la botiga de El Corte Inglés situat a la plaça Francesc Macià de Barcelona després de la campanya de Nadal.

El grup encara no ha fixat una data exacta, però assenyala que el tancament definitiu es farà a mitjans de gener, aproximadament. Tot i això, des de la direcció també apunten que els plans encara poden variar en funció de com evolucionin les mesures per fer front a l'expansió de la covid-19.