Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020

La segona onada de coronavirus ja tindria una possible data per acabar i aixecar les mesures

Les xifres actuals dibuixen el clàssic augment en forma de campana

Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020
El pic de la segona onada es situaria en la tercera setmana de novembre  | Cedida

Des de l'esclat de la pandèmia, els experts ja van predir que l'arribada d'una segona onada de contagis seria a la tardor. Després dels pitjors mesos del mes de març, els sanitaris van alertar del perill de relaxar-se amb l'entrada en la nova normalitat i van advertir que després de l'estiu podríem arribar a una situació similar a la de la primera onada.

Espanya, immersa en la segona onada de la pandèmia

Ara, ja hem arribat a aquest punt. Les dades epidemiològiques no paren d'empitjorar al nostre país, que encapçala la llista dels països europeus on més impacte està tenint la segona onada. Països com França, Regne Unit i Bèlgica també es posicionen en els primers llocs de la llista.

Queda clar que ja estem immersos plenament en la segona onada de la pandèmia. D'aquí l'enduriment progressiu de les restriccions que s'està produint a tota Europa, amb mesures tan dràstiques com el confinament domiciliari. Davant la gravetat de la situació és lògic preguntar-se quan es produirà el pic de l'onada. És a dir, el moment que s'arribarà a les xifres màximes i començaran a baixar els casos progressivament.

Malgrat això, resulta molt complicat calcular la data exacta del pic de l'onada. L'enorme impacte i la variabilitat de les circumstàncies compliquen el càlcul. «Serà difícil la interpretació dels models predictius en les pròximes setmanes. Amb la variabilitat de les mesures, són exercicis teòrics que s'han d'interpretar amb prudència», ha advertit recentment Fernando Simón en una roda de premsa.

Fins quan durarà la segona onada de la pandèmia?

Tot i que les dades són difícils d'interpretar, si és possible establir una data aproximada en funció de la tendència que segueix la corba de positius diagnosticats amb PCR. Les xifres actuals estan dibuixant la clàssica pujada en campana, amb un temps de duplicació dels casos setmanals.

En cas de seguir la tradicional duració bimestral, l'onada es prolongarà fins al Nadal de 2020, on s'arribarà després a un descens progressiu. D'aquesta manera, el pic de l'onada podria ser durant la tercera setmana d'aquest mes de novembre, una data que Fernando Simón ja va assenyalar com clau en la lluita contra el coronavirus.

«A la tercera setmana de novembre la situació serà molt crítica per les UCIs i en part per l'hospitalització en general. No ho sé si col·lapsarà. No sabem quantes setmanes durarà aquesta progressió de la transmissió ni si les mesures tindran efecte», va advertir l'epidemiòleg.

La segona onada és menys letal que la primera

Tot i la gravetat de la situació epidemiològica, hi ha dades que també conviden a l'esperança. Segons indiquen les xifres, la letalitat del pic epidèmic actual és molt inferior a l'observada a la primavera. La taxa de mortalitat del virus s'ha reduït considerablement, però segueix sent molt elevada en els col·lectius més vulnerables.

Els factors de risc segueixen sent crucials a l'hora de condicionar l'èxit dels tractaments. L'edat mitjana de les defuncions ronda els 80 anys, i el 95% dels casos presenta malalties prèvies. A més, la gravetat clínica dels pacients amb símptomes oscil·la entre el 5% dels casos greus, el 20% amb símptomes importants i el 75% restant amb símptomes lleus.

Encara que aquesta segona onada hagi entrat amb menor virulència, les darreres investigacions portades a terme per l'Universitat de Massachusetts han revelat que és més contagiosa que la primera. L'estudi publicat recentment a la revista 'Nature' conclou que el patogen ha adquirit la capacitat de transmetre's amb més eficiència gràcies a una mutació genètica que és més contagiosa que la primera.

La mutació, anomenada D614G, té una major capacitat per adherir-se a la membrana de les cèl·lules humanes i poder infectar-les. D'aquesta manera, les persones infectades en tot el món amb aquests ceps produeixen i emeten una major quantitat de virus, podent així contagiar més fàcilment a altres persones.