S'ha acabat de posar la mà al canvi manual dels cotxes

Hi ha una cosa que ja no podràs fer en cotxe segons el pla del Govern espanyol

Sanitat vol prohibir fumar a l'interior dels vehicles particulars

Mala notícia per als fumadors. El Ministeri de Sanitat prepara un pla per augmentar abans del 2023 els espais lliures de fum, tant en espais exteriors com a l'àmbit privat. Un d'aquests espais serien els cotxes particulars. El govern espanyol té clar que vol prohibir que es fumi a l'interior dels vehicles. Aquest és un dels punts clau marcats pel Ministeri de Sanitat, encara que també es vol introduir l'emboltori genèric del tabac i l'equiparació per llei de les restriccions a les cigarretes electròniques.

El govern ha enviat l'esborrany del Pla d'Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2021-2025 a les comunitats autònomes. Aquestes l'hauran d'analitzar i enviar les  seves propostes abans del dia 15 d'aquest mes de desembre.

Un pla per implementar d'aquí a dos anys

El Ministeri de Sanitat vol canviar la llei 28/2005 i el reial decret 579/2017 a curt termini, per implementar els canvis d'aquí a dos anys. Així ho fa saber la mateixa cartera, liderada per Carolina Darias, que vol aconseguir «una generació lliure de tabac» propera als estàndards que marquen la Unió Europea i l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La meta establerta per l'OMS és d'una reducció relativa al 30% en el consum de tabac per a l'any 2025.

La previsió, doncs, abans de l'any 2023 hi hagi més espais lliures de fum, especialment als espais exteriors, com les terrasses de bars i restaurants. Alhora, la criba també inclourà espais de l'àmbit privat, com els vehicles particulars, segons ha fet saber Sanitat.

Carolina Darias en una roda de premsa
El Ministeri de Sanitat vol augmentar els espais lliures de fum a Espanya | GTRES

A més, Salut Pública ha engegat el pla equiparar per llei la publicitat, promoció i patrocini de productes relacionats amb el tabac. A més, també es busca una millor regulació de la venda i el consum de tabac, sigui amb nicotina o sense. S'espera eliminar la publicitat encoberta i les promocions a les xarxes socials.

Així, el Ministeri de Sanitat es planteja continuar el camí fet per països com França o Austràlia, per la qual cosa també s'implantarà l'empaquetatge genèric dels paquets, que restarà l'atractiu de les marques i prohibirà els additius del tabac. Segons l'Enquesta Europea de Salut del 2020, un 16,4% de les dones i un 23,3% dels homes fumen cada dia a Espanya.

El Govern vol apujar els impostos al tabac

El ministeri liderat per Carolina Darias també aposta per impulsar la revisió de la fiscalitat, fet que permetria aconseguir un increment i l'aproximació del preu de tots els productes del tabac i dels dispositius d'escalfament utilitzats per al seu consum. A més, Sanitat vol promoure que es gravin les cigarretes electròniques amb impostos especials.

Una persona encenent-se un cigarret
Abans del 2023, els fumadors estarien obligats a deixar de fumar dins dels cotxes particulars | cedida

Es busquen alternatives al cultiu del tabac

Per si no n'hi hagués prou, aquest esborrany engloba la necessitat de buscar «alternatives al cultiu del tabac» a Espanya i de controlar l'emissió de residus. En altres paraules, en aquest sentit, es vol d'ampliar la prohibició de fumar a les platges, cosa que afavoreix l'eliminació de les burilles que afecten el medi marí.

 
L'objectiu és aconseguir una baixada d'un terç de la mortalitat prèvia per malalties no transmissibles l'any 2030. A més, també es vol seguir la recomanació europea de reduir la taxa de fumadors diaris un 5% per al 2040 i de dos punts més entre els joves de 14 a 18 anys.