Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una dona gran prenent apunts, un cercle amb un senyal del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i una cartera amb diversos bitllets d'euro

Cotitzar sense treballar i augmentar la pensió és possible: la manera de fer-ho

La Seguretat Social detalla les 3 eines disponibles per incrementar la pensió de jubilació aquest any

Quedar-se sense feina en una edat propera a la jubilació és un dels pitjors problemes a què un treballador es pot enfrontar. En aquest sentit, és més complicat trobar una nova feina i això també pot afectar la quantia de la pensió.

Per aquest motiu, són molts els treballadors que es pregunten com poden incrementar la quantia de la pensió estant en situació de desocupació. Per sort, des de la Seguretat Social compten amb algunes eines que poden ajudar.

3 eines per augmentar la pensió de jubilació aquest 2024

La Seguretat Social disposa de tres eines perquè els futurs jubilats puguin millorar l'import de la pensió. Per això, cal haver cotitzat 15 anys, però així només es tindrà accés al 50% de la base reguladora.

A continuació, trobareu diferents maneres d'accedir al 100% de la base reguladora si heu cotitzat a partir de 36 anys i 6 mesos en qualsevol règim de la Seguretat Social. Però en destaca una, que permet cotitzar per a la pensió sense haver de treballar.

Els convenis especials de la Seguretat Social

Si et preguntes si és possible cotitzar per a la teva jubilació sense treballar, t'hem de dir que sí, es pot fer a través dels convenis especials de la Seguretat Social. Es tracta d'una quota mensual que es paga al mes i es computa com a cotització per a l'organisme.

Així mateix, es pot mantenir la cotització vigent abans de la desocupació o ampliar-la, ja que es pot decidir quina quantitat pagar, depenent de la cotització que vulguis. L'administració obliga, això sí, que com a mínim s'hagin cotitzat 1.080 dies els 12 anys abans de signar el conveni.

Les jubilacions demorada, flexible i parcial, altres maneres d'augmentar la pensió

Hi ha altres eines de la Seguretat Social per augmentar la pensió, però aquestes impliquen treballar, encara que no pas en el règim normal.

Una d'aquestes eines és la jubilació demorada. Això serveix per continuar cotitzant fent una feina mentre la pensió augmenta. Com es continua treballant, la Seguretat Social us permet gaudir d'algunes bonificacions:

  • Millorar la base reguladora per a la pensió: s'incrementa un 4% per cada any més que es cotitzi. No es pot superar l'import de la pensió màxima fixada per a cada any (el 2024 és de 3.175 euros).
  • Pagament a tant alçat: és una mena d'indemnització per cada any que es retarda aquest tipus de jubilació abans de canviar a l'ordinària. Pot ser entre 4.786,27 i 12.060,12 euros.
  • Combinació de totes dues: si no es tria, la Seguretat Social entendrà que s'opta per l'increment del 4% de la base reguladora.

D'altra banda, el treballador es pot acollir a algun tipus de jubilació que es pot combinar amb una feina a mitja jornada. A la jubilació flexible es poden augmentar les cotitzacions mentre es treballa.

Tot i això, cal tenir en compte que, sí o sí, l'import de l'ajuda contributiva disminueix de forma proporcional a la reducció laboral segons aquests límits:

  • La quantia de la pensió varia entre un 25% i un 50%.
  • La jornada laboral s'ha de reduir entre un 50% i un 75%.

Quan el pensionista es vulgui retirar completament es tornarà a calcular la pensió amb les noves cotitzacions. Així mateix, hi ha la possibilitat d'acollir-se a una jubilació parcial.

En aquest cas, les reduccions de la jornada han de ser entre un 25 i un 50% si la contractació és de relleu, si és de temps complet i indefinida al 75%. La quantia ha de correspondre al percentatge de la reducció segons el sou a percebre.