Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb parella de gent gran i moneder amb bitllets d'euro

La malaltia que potser no coneixes i que permet cobrar la pensió per incapacitat

El Congrés dels Diputats va aprovar fa uns quants dies el reconeixement de la pensió d'incapacitat per una nova malaltia

El 19 de desembre passat, el Congrés dels Diputats va aprovar el reconeixement de la pensió d'incapacitat permanent pel diagnòstic de silicosi. Així mateix, també es va aprovar que els coeficients reductors actuals per als professionals del sector de l'extracció de pedra, granit i pissarra quedin equiparats als d'altres col·lectius.

Aquesta mesura va ser aprovada amb 187 fotos a favor, provinents del PP, ERC, Sumar, Bildu, Podemos i Junts, i va comptar amb 158 abstencions, derivades del PSOE, del PNB i Vox.

La nova malaltia reconeguda com a causa d'incapacitat permanent

Després d'aquesta aprovació al Congrés, la silicosi passarà a formar part de les malalties causants del reconeixement d'una pensió per incapacitat permanent per als treballadors de l'extracció i la transformació de pedres.

La silicosi és una malaltia pulmonar originada per la inhalació de pols de sílice. En el cas dels treballadors del sector de l'extracció de pedra, pissarra i granit, tenen més possibilitats de desenvolupar-la en algun moment de la seva vida.

En aquest sentit, cal recordar que l'objectiu de la pensió per incapacitat permanent és pal·liar la pèrdua d'ingressos que un treballador pateix per una lesió o malaltia que en redueix o anul·la la capacitat laboral (en la professió o en una altra).

Tipus diferents de silicosi

D'altra banda, com indiquen des del portal MedlinePlus, hi ha diferents tipus de silicosi. En concret, es tracta de tres tipus diferents, però el diagnòstic de qualsevol, a partir d'ara, es pot reconèixer com a causa d'incapacitat permanent.

Silicosi crònica

Es tracta d'una malaltia ocasionada per l'exposició perllongada durant més de 20 anys a quantitats baixes de pols de sílice. Aquesta pols provoca la inflamació dels pulmons i els ganglis limfàtics del tòrax.

Silicosi accelerada

Sorgeix després d'una exposició d'entre 3 i 10 anys a quantitats més grans de pols de sílice. Els seus símptomes es desenvoluparan més ràpidament que en el primer cas.

Silicosi aguda

Aquesta malaltia apareix per l'exposició durant poc temps a grans quantitats de pols de sílice. En aquest cas, pot provocar una inflamació greu dels pulmons, arribant a dificultar la respiració.

Aquesta malaltia, per tant, pot arribar a incapacitar en molts casos la persona. Per aquest motiu, ha quedat registrada com a causa per reconèixer una incapacitat permanent al nostre país.