Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'un cotxe darrere del que surt fum molt negre, i una altra imatge d'un home vestit de mecànic amb una eina a la mà

Si del teu cotxe surt molt fum negre, posa't alerta: l'avís dels mecànics

És possible que mai hagis observat o patit aquesta situació. Si és així, hauries de prendre mesures

És probable que, mentre condueixes, hagis observat que el vehicle que tens davant expulsa fum negre pel tub de fuita. I és probable que el teu propi automòbil també ho emeti de forma puntual. Si això et passa, hauries de preocupar-te, ja que és un símptoma negatiu que pot derivar en problemes més grans.

Per què surt fum negre?

Aquest succés sol estar relacionat amb una mala barreja de combustible i aire al motor. Si aquests són de benzina, el fum negre dens vol dir que hi ha un excés de combustible respecte a l'aire per a la combustió. Això vol dir que s'està cremant combustible de més, i s'elimina pel tub d'escapament.

Aquesta situació pot ser deguda a una fallada al sistema d'injecció, o a un filtre d'aire brut o desgastat que no deixa que passi l'oxigen. Cal actuar amb rapidesa en tots dos casos. Comprar un filtre nou és una solució barata i senzilla.

Els motors dièsel, sobretot els fabricats abans del 2004, no tenen filtres antipartícules. Això fa que en accelerar s'expulsi fum negre com a resultat de les partícules acumulades que s'han cremat al tub d'escapament.

Aquesta situació pot causar errors prematurs o que el catalitzador del vehicle es deteriori amb més rapidesa. Aquesta peça és fonamental per reduir els elements que contaminin i emetre partícules amb efectes menys nocius per al medi ambient.

Imatge de fons del tub d'escapament d'un cotxe amb fum negre sortint-ne, a més, el tub està remarcat amb un marc vermell i un símbol d'alerta
Quan hi ha fum negre sortint d'un cotxe, és important revisar-ho | Akaratwimages

Com es poden prevenir aquests problemes?

Per intentar evitar problemes greus, és fonamental fer un manteniment periòdic del vehicle. És important revisar les peces abans esmentades: sistema d'injecció, filtre d'aire i catalitzador. El mal funcionament de les mateixes pot tenir conseqüències perilloses.

En cas que el vostre vehicle ja expulsi fum negre, es recomana acudir a un taller especialitzat. Perquè ignorar l'emissió d'aquest fum negre no és fútil. A més de pagar diners de més perquè el cotxe està eliminant combustible, també es poden generar danys greus al motor i al sistema d'escapament.

Si això passa, les reparacions solen ser molt cares i la vida útil del vehicle es reduirà. Per això, l'emissió de fum negre és un senyal d'alerta que no s'hauria d'ignorar o passar per alt. És un tema important que pot posar en risc la teva vida i la dels altres usuaris de les carreteres.

Mai no està de més revisar de manera més regular l'estat del vehicle i comprovar que tot està en ordre. La seguretat sempre és el primer.