Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb una persona conduint un cotxe i un cercle amb diversos bitllets d'euro

Si fas això amb el cotxe, et pot caure una bona multa de la DGT

Hi ha situacions molt habituals a la carretera que cal evitar per no rebre algunes sancions importants

Conduir es pot tornar, en un moment donat, una situació molt estressant. Si es produeixen embussos o les retencions s'allarguen una bona estona, és possible que els nervis estiguin a flor de pell. I tocar el clàxon és una pràctica habitual per fer afanyar-se algú o per mostrar la teva disconformitat amb un altre usuari de la carretera.

Tot i això, qui utilitza el clàxon ho fa per motius molt variats. Més enllà de ser un element fet servir per fer advertiments, molta gent el fa sonar en celebracions o per saludar persones que coneix. Però cal saber molt bé quan es pot fer servir aquesta eina i quan no, ja que pots rebre sancions greus.

La guàrdia civil en un control de trànsit, i al cercle, una persona toca el clàxon del cotxe
La multa que et pot caure | Europa Press, Getty Images

Quan no s'ha de fer el clàxon? Et pot caure multa

El Reglament General de Circulació (RCG) recull a l'article 110 la importància del clàxon en els vehicles. La normativa ja assenyala clarament que està prohibit “el seu ús immotivat o exagerat”.

Segurament et sorprèn, però la majoria de vegades que fem servir el clàxon és per motius que no estan permesos, i poden implicar sancions per part de la Direcció General de Trànsit (DGT).

No es pot fer servir el clàxon per saludar amics o familiars, ni tampoc per demanar a un altre conductor que circuli més ràpidament. És probable que, més d'una vegada, hagis estat el protagonista d'aquestes situacions, així que hauràs de gestionar millor les teves emocions i evitar aquestes pràctiques.

Tampoc no pots mostrar la teva molèstia per una maniobra d'un altre conductor ni demanar que acceleri en un semàfor que ha canviat de vermell a verd.

La DGT pot posar una multa, aquesta pot anar de 80 a 200 euros per utilitzar senyals acústics sense motiu reglamentàriament admès o per so estrident.

Imatge de fons d?un carrer amb diversos cotxes aparcats i una altra imatge d?un home amb gest de dubtes i una exclamació al cap
És important tenir presents les normes de la DGT si no vols ser multat | Masson, Getty Images

Quan és permès el clàxon?

Dit això, el RGC inclou diferents supòsits en què fer servir el clàxon està consentit. Per exemple, per evitar un possible accident de trànsit i, de manera excepcional, a carreteres estretes amb moltes corbes. Són vies caracteritzades per la poca visibilitat, i fer servir el clàxon pot ser una advertència vital per evitar col·lisions o sinistres greus.

El clàxon també està permès en cas de voler avançar un altre vehicle, però només fora de poblat. Si l'altre conductor no s'adona de les teves intencions, pots fer sonar el clàxon per avisar-lo i que et deixi espai per posar-te al davant.

En casos d'emergència, el clàxon adquireix un valor fonamental en vehicles no prioritaris -tot allò que no siguin ambulàncies, camions de bombers o cotxes patrulla-.

Els usuaris poden fer-lo servir de manera intermitent per advertir els altres conductors de la necessitat d'evitar complicacions que retardin l'arribada a l'hospital. El RGC també recull la possibilitat d'agitar un mocador per la finestreta perquè l'avís també sigui visual.

En tot cas, el clàxon només es pot fer servir en situacions específiques i sota circumstàncies greus. Encara que es converteixi en un element on aboquem la nostra ràbia, cal saber bregar amb això i emprar-lo només quan sigui necessari.