Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb bitllets d'euro i un cercle amb discapacitat en cadira de rodes

El tortuós camí cap a la pensió per incapacitat el 2024

Aquestes malalties correctament diagnosticades tenen associat un ajut econòmic mensual, segons l'INSS

El 2024, l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) continua exercint un paper crucial en adjudicar ajuts econòmics en forma de pensió. Moltes són a causa d'accidents laborals o problemes de salut. Aquestes són adreçades a persones que troben impediments per continuar amb la seva feina.

Tot i això, el panorama de les malalties que faciliten l'accés a aquestes pensions no és tan senzill com podria semblar.

Primer pla de la mà d'una dona amb artritis i senyalitzat en roig el dolor
Moltes malalties cròniques poden acabar en incapacitat parcial o permanent | Getty Images

No hi ha una llista oficial que especifiqui quines malalties garanteixen obtenir una pensió per incapacitat. Però la pràctica mèdica i les decisions judicials donen certes pistes sobre les patologies que porten comunament a l'adjudicació d'una pensió. Des de problemes cardíacs greus com ara cardiopaties fins a condicions oncològiques, cada cas s'avalua de manera individual per determinar el dret a compensació.

El procés d'avaluació el duen a terme equips mèdics de l'INSS, que examinen meticulosament l'impacte de la malaltia a la capacitat laboral de l'individu. Aquesta avaluació és fonamental perquè la incapacitat d'una persona pot variar significativament depenent de la seva condició específica, fins i tot entre aquells que pateixen la mateixa malaltia.

Un home al volant se sent marejat, i al cercle, un pot amb pastilles
Moltes malalties poden suposar una incapacitat per fer la seva feina | Africa Images, Towfiqu barbhuiya

Altres malalties com la fibromiàlgia i la fatiga crònica, conegudes per causar un esgotament profund, també es consideren per a pensions d'incapacitat. Trastorns del sistema nerviós com l'Alzheimer i el Parkinson, o condicions pulmonars greus com la MPOC i malalties relacionades amb l'amiant, són avaluades per determinar si limiten prou la capacitat laboral per a justificar una pensió.

Les decisions no es limiten a les malalties físiques. Malalties mentals greus com la depressió més gran o el trastorn bipolar també poden ser motiu d'incapacitat permanent. Però sempre que es demostri que impedeixen l'exercici laboral de l'individu de manera significativa.

Pel que fa a la incapacitat temporal, condicions com l'epicondilitis (colze de tenista) i la síndrome del túnel carpià també són considerades. Tot i que aquestes solen donar lloc a una incapacitat temporal que permet al treballador rebre suport econòmic mentre es recupera.

L'INSS classifica la incapacitat en diversos graus. Parcial per a la professió habitual, total per a la professió habitual i gran invalidesa. Cadascuna amb diferents implicacions quant a la capacitat laboral i la necessitat d'assistència.

Determinar si una malaltia qualifica per a una pensió per incapacitat el 2024 no és fàcil. Requereix una anàlisi detallada de com la condició afecta la vida diària i la capacitat laboral de la persona. Aquest procés subratlla la importància d‟una avaluació mèdica rigorosa i, sovint, la necessitat d'assessorament legal per navegar el complex sistema de seguretat social a Espanya.